2014. december 29. 16:44 - Az 500 legjobb album 2 arca

A blog bemutatkozása


Frissítés: Blogunk immár pályafutása harmadik szakaszába lépett: miután végighallgattuk és végigkritizáltuk a Rolling Stone magazin szerinti 500 legjobb albumot és 500 legjobb számot, létrehoztuk a Dönci és Lepa szerinti 500 legjobb album, amely nem került be a Rolling Stone szerinti 500 legjobb album közé listát. Most ezeket hallgatjuk meg és ismertetjük az olvasóval 500 napon keresztül. A lista összeállításának módjáról részletesen ebben a blogposztban olvashattok.

*****************************

Frissítés: 2016. szeptember 1-től kezdve már nem a világ 500 legjobb albumát, hanem a (Rolling Stone magazin szerinti) 500 legjobb számot hallgatjuk (mivel az albumokon végigmentünk). Amúgy minden marad a régiben: rövid, első benyomásos véleményeket kaptok (kivéve ott, ahol már ismertük a dalokat persze). Azt, hogy miért, hogyan, kik által és milyen formában jött létre ez a blog, alább olvashatjátok.

*****************************

Az 500 legjobb album 2 arca (500legjobb.blog.hu) blogot két lelkes amatőr zenehallgató, Dönci és Lepa indította. Célunk, hogy végigmenjünk a Rolling Stone magazin „A világ 500 legjobb albuma” listáján, és elmondjuk minden egyes albumról a saját véleményünket. Hogy miért is? Nos, igazából úgy kezdődött, hogy korábban végighallgattuk egymás több száz darabos CD-gyűjteményét, és rájöttünk, hogy napi szinten új albumokat hallgatni jó dolog, pláne, ha van köztük minél több jó zene is – és kinéztük maguknak a Rolling Stone 500 legjobb albumát, hogy ezt követően is legyen mit hallgatni. A lista az eredeti 2003-as, Magyarországon könyvben is kiadott változat, amelyet egyébként azóta már többször módosított a Rolling Stone, és újabb albumokkal  is frissítette – ezeket most hagyjuk figyelmen kívül. (Bár egyszer egy tévedésbe beleszaladtunk, de erről később.)

            Nos, a végighallgatás jól halad, az 500. helyezettől indultunk 2013-ban, és a blog indulásának idejére már túlléptünk a felén, szóval úgy néz ki, akár 500 napon keresztül folyamatosan tudjuk majd szolgáltatni az anyagot azoknak, akiket érdekel.

            Az albumok elérhetősége: nos, majdnem mind fenn van a youtube-on, amelyik nincs, az fenn van a groovesharkon, amelyik pedig valamiért ott sincs, azt letöltöttük, ööö, kölcsönkértük a távoli barátoktól. Ja, és persze némelyik megvan a zenegyűjteményünkben.

            Fontos leszögezni, hogy itt nem szakszerű, megszerkesztett zenekritikákról lesz szó, hanem munka közben hallgatott zenék pár soros, spontán és szubjektív véleményezéséről. Előfordulhat, hogy egy countryalbum egy esős hétfőn teljesen máshogy hat, mint egy napsütéses pénteken, no és az se mindegy, hogy mennyire hagy elmélyülni a munkában, vagy mennyire vonja magadra a figyelmet. Sőt, az is előfordulhat, és elő is fordult, hogy elsőre nagyon tetszik vagy nem tetszik valamelyikünknek egy album, többedszeri hallgatásra pedig gyökeresen megváltozik róla a véleményünk.

            Mindenesetre semmiképpen nem ajánljuk a blogot zenei sznoboknak, zenetörténészeknek, különösen pop- és rocktörténészeknek, vájtfülűeknek, valamint elfogult Don Henley-rajongóknak (sajnos az ő listára kerülése előtt mindketten értetlenül álltunk).

            Ajánljuk viszont azoknak, akik szeretnének rövid, tömör képet kapni bármelyik vagy mindegyik listás albumról, illetve mindenkinek, aki szeret néha olyan klasszikusokat meghallgatni, amiket még nem ismer, de nem tudja, hogyan kezdene bele. Bízunk benne, hogy miután kiismeri ízlésünket, segítséget nyújtunk a választásban, amikor az ember „Mit hallgassak ma” hangulatba kerül.

            Kellemes olvasást és persze zenehallgatást kívánunk minden kedves érdeklődő zenebarátnak!

Amit még érdemes tudni:

-         Az értékelés módja

-         A végighallgatós játék során szerezhető érdemérmek („achievement”)

-         Dönci bemutatkozása

-         Lepa bemutatkozása

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr327020017
süti beállítások módosítása