2014. december 29. 16:24 - Az 500 legjobb album 2 arca

Az értékelés módja

Az értékelés módját egy az egyben a quart.hu zenei weboldalról loptuk, de mivel ők is máshonnan vették át, ezért nincs miatta lelkiismeret-furdalásunk. Lényegében egy 11-es skáláról van szó, ahol 10 a legjobb, és 0 a legrosszabb, de átváltható az „amerikai” típusú osztályozásra (A+, A, A-, B+, B, B-, C+, C, C-, D, E). Íme a kategorizálás alapja (innentől idézet):

A Quart osztályzási szisztémája Robert Christgau nagy amerikai rockkritikus (Consumer Guide címen a 60-as évek vége óta gyártja rövid recenzióit) eredeti amerikai rendszerén alapul (kis módosítással, ami nem azonos az ő saját 1990-es módosításával), az alábbiak szerint:

A+ (10): A teremtés egészéhez kimutatható mennyiségű pozitívummal hozzájáruló alkotás.

A (9): Se elvenni, se hozzátenni, úgy jó, ahogy van. Nagy művész nagy műve, változatos, szórakoztató, mély és okos.

A- (8): Mint az előző, csak mégsem egészen. 1-2 gyengébb szám, néhány rosszul sikerült hangszerszóló, esetleg kicsit kevesebb mélység, mint szórakoztatás (vagy fordítva). Ezzel együtt kiállja az örökkévalóság és a sokszor egymás után meghallgatás próbáját.

B+ (7): Jó élmény, többszöri hallgatásra, odafigyelésre való, még akkor is, ha nem egyenletes a színvonal. Komoly kulturális jelentőségű zene vagy érett mester magas színvonalú, de nem úttörő munkája.

B (6): Jó kis lemez, ha nem is korszakalkotó, a dalok legalább fele határozottan jól sikerült, a zene korszerű és/vagy messzemenőkig autonóm és/vagy egyéb, szubjektív ok miatt értékes.

B- (5): Elfogadható átlagszínvonal, legalább egy kiemelkedő dal vagy egyéni teljesítmény.

C+ (4): Közepes, semmi különös. Aki odavan az előadóért vagy a stílusért, ezt is szeretni fogja, de különösebb kárt akkor sem szenved, ha nem vesz róla tudomást.

C (3): Gyenge, felejtős, rossz ötlet, félszívű megvalósítás és/vagy tehetségtelen előadók és/vagy béna dalok és így tovább. Némi remény azért pislákol az alagút végén, vagy valahol.

C- (2): Súlyos csalódás, az is kerülje, aki egyébként rajong a művészért, jobb lesz úgy mindenkinek.

D (1): Igénytelen, érdektelen, reménytelen szar.

E (0): Kártékony kultúrtermék, létrejötte józan ésszel felfoghatatlan aberráció, készítői vagy direkt gonoszak, vagy igazi nagy barmok. Ne bízzunk rájuk autót, gyereket, pénzt, mesterszalagot.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr137020045
süti beállítások módosítása