2019. május 06. 00:24 - Az 500 legjobb album 2 arca

24. R.E.M. – New Adventures in Hi-Fi (1996)

r_e_m_-new_adventures_in_hi-fi_400x400.jpg

Dönci

Az R.E.M. talán legerősebb lemeze ez, akárki akármit is mond. De az biztos, hogy ezután Bill Berry már nem játszott velük (így háromtagú lett a zenekar), mert szegény aneurizmát kapott, és az orvosok letiltották a nagyüzemű rokkerkedésről. Persze párszor egy-két dal erejéig fel-feltűnt az évek során koncerteken, de az egészségnél nincs fontosabb. És akkor a zenéről: már a nyitányon érződik, hogy különleges lesz a korong, olyan baljós és sejtelmes az egész. A Leave effektjeire meg biztossá is válik, hogy nem mindennapi a mutatvány. De nyilván van még bőven említésre méltó darab: a The Wake-up Bomb lendülete, a New Test Leper szövege, Patti Smith vokálja az E-Bow the Letterben, a So Fast, So Numb sodrása vagy az Electrolite zongorája mind-mind megérnek egy misét.

Ha csak egy számra van időd: Electrolite

Lepa

Sokszorosan visszatérő versenyzőnk az R.E.M. Nem csoda: ők egy több évtizeden át az élvonalba tartozó, különböző műfajokban (legalábbis daltípusokban) is nagyot alkotó zenekar. Ez éppen egy kicsit borongósabb, szomorkásabb albumuk, legalábbis a számok legtöbbjét tekintve. Ráadásul a legjobb szám szerintem a leghosszabb és talán legdepisebb Leave, amelynek az egész dalon végigvonuló riffje nagyon üt, nem is beszélve a vijjogó effektről, ami szintén majdnem végig hallható. De ez csak egy a számos ütős dal közül. Csodálkozzunk rá ismét, milyen klasszikusokról maradhattunk volna le, ha nem ismerjük meg az egész albumot!

Ha csak egy számra van időd: Leave

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr7014805278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyláz 2019.05.11. 15:59:27

Azt nem mondanám, hogy a legerősebb, mert szerintem jó pár "töltelék" szám van rajta, de az egyik legkülönlegesebb. Érdekes, addig nem használt hangzások vannak rajta. Nekem ezeken kívül még a nyitó How The West Was Won a nagy kedvencem, meg aZ E-Bow The Letter Patti Smith fantasztikus vokáljával. Mondjuk szerintem ez az utolsó igazán jó lemezük, utána már inkább csak jó dalok voltak.

Az 500 legjobb album 2 arca 2019.05.13. 14:00:29

Hát igen, mi nem találtunk tölteléket. :)
süti beállítások módosítása