2018. július 30. 03:04 - Az 500 legjobb album 2 arca

304. Emil.Rulez! – Zazie az ágyban… (2001)

 emil_rulez_-zazie_az_agyban_400x400.jpg

Dönci

A 2000-es évek elején több nagy dobás is történt a magyar alterpopban. Egyrészt megjelent a Belga és a hiperkarma első lemeze, másrászt feltűnt a színen az Emil.Rulez! is a jazzbe, bluesba, soulba oltott muzsikájával, lehengerlően vicces és kreatív szövegekkel operálva. Olyan zenészek köré épült ez a formáció, akik előtte is, utána is a zenei élet elitjét képezték (Fekete Kovács Kornél vagy Gereben Zita neve is önmagában garancia lehetne a minőségre), illetve Hegyi György volt a szövegi, Hajós András a zenei főmufti, így a megszokottól eltérő hatás szintén borítékolható volt. Mindenesetre egy friss, élményteli lemez ez, ami kvázi konceptalbum (főleg Hegyi Gyuri novelláit is hozzáolvasva). Sok kedvencemet rejti a lemez, de muszáj lesz a mai dalnak A lány, aki csak derékig látszik című opuszt választanom, mert régen egy cimborámmal minden közös összejövetelen elénekeltük jó hamisan (az M323-mal együtt), illetve nincs még egy olyan ballada, amiben ennyire viccesen és szomorúan írnak a méltataln szégyenérzetről és az emberi lecsúszottságról. De persze vannak vidám számok is az albumon, ne ijedjen meg ettől senki.

Ha csak egy számra van időd: A lány, aki csak derékig látszik

Lepa

Hajós András munkásságát én mindig is bírtam, gyakorlatilag minden szempontból. Például kevesen emlékeznek rá, volt egy kevéssé nézett műsora a Viasat 3-on, Késő este Hajós Andrással volt a címe. És még az is jó volt, zenélt meg poénkodott benne (szokás szerint), de a műsorformátum nem vált be sajnos. A YouTube-on még nyomokban fellelhető. Na de beszéljünk a zenéjéről! Az Emil Rulez (kicsit leegyszerűsítettem az írásmódot) alapjában véve jazz vagy inkább jazz-pop, amivel már eleve kilóg a listánkról egy kicsit, meg a fesztiválokról is kilógott, ahol láttam – mégis az a szép az egészben, hogy a vicces, okos és igényes szövegvilágnak köszönhetően abszolút ott van a helye a magyar alternatív zene zászlóshajójában (vagy akár a magyar pop hírességeinek csarnokában – ha lenne ilyenünk). Könnyed hallgatnivaló, de olyankor érdemes főleg hallgatni, amikor a szövegre is tudunk koncentrálni, mert különben jó pár fülig érő mosolytól fosztjuk meg magunkat, például a Térerő szövege is oktatnivaló (amúgy az dallamilag is az egyik legjobb szám). Ja, és ha fellépnek élőben a kedves olvasó közelében, javaslom a megnézésüket, mert koncerten is nagyon jó hangulatot tud teremteni ez a jobbára lötyögős vidámkodás.

Ha csak egy számra van időd: Nagy fenekű nők napja

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr6014148819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rónarider 2023.01.15. 13:45:12

Üdv!
Volt egy olyan változata a Zazie az ágyban c. dalnak, amelyekben a (telefonos?) női sorokat tényleg énekesnő trillázta. Az a verzió elérhető valahol? Teljesen bele vagyok betegedve, hogy nem találom, meg is vásárolnám, de bárhol keresem, csak az eredeti végig Hajós verzió érhető el.
süti beállítások módosítása