2019. május 23. 00:07 - Az 500 legjobb album 2 arca

7. System of a Down – Toxicity (2001)

system_of_a_down-toxicity_400x400.jpg

Lepa

A System of a Down zsenialitását lassan annyiszor és annyiféleképpen elragoztuk, hogy most tényleg más tollaival kell ékeskednem. Szóval van egy Rick Beato nevű producer csávó, aki a YouTube-csatornáján nagy slágereket boncol szét zeneelmélet, hangzás és dalszerzési sajátosságok szemszögéből, hogy utánajárjon, melyik dal mitől jó. Erről az albumról a legismertebb és talán legjobb nótát, a Chop Suey!-t elemezte ki, ajánlom a videót minden angolul jól tudó olvasónknak ezen a linken. És akkor el is van intézve a lemezkritikám? Majdhogynem. Annyit azonban hozzátennék, hogy a Chop Suey! nemcsak a Beato által felsoroltak miatt jó, ugyanis minden világslágerben megvan egy megfoghatatlan tényező is, amit nem lehet körülírni; továbbra nemcsak ez a csúcsdal a lemezen, hanem majdnem az összes. „Alaplemez alap arcoknak”, ahogy annak idején egy zenei magazin rovata fogalmazott.

Ha csak egy számra van időd: Chop Suey!

Dönci

Na, ennek a lemeznek a hatására meg mindenki nu-metalos (és főleg systemes) lett annak idején. A Chop Suey! azokhoz is eljutott, akik sosem hallgattak hangszeres zenét (és különben is micsoda zongorafutam zajlik ott a háttérben). Ráadásul itt is hibátlan darabokkal dolgozik a zenekar. A Prison Songnál kevés tökösebb nyitány létezik az egyetemes zenetörténetben, és sosem felejtem el, hogy mennyit hallgattuk a Needlest (mert nem volt internetünk, és nyilván nem eredeti lemezt pörgettünk a lejátszóban), hogy utánajárjunk a szövegnek, hogy mit énekelnek: "waiting for the doom..." vagy "waiting for the tomb of some old dying man" (vagy ahogy Szabbber barátom fordította az alanyt: egy öreg haldokló tag). Természetesen itt is igaz, amit leírtunk sokszor, úgyhogy csak címszavakban: lehetetlen tűnő váltások harmóniája; zseniális énektechnika (hörgés, érzelmes éneklés és kiabálás vegyítése akár egy dalon belül); közel- és távol-keleti motívumok; sodró lendület; hibátlan dalok. És pont a hibátlanságuk miatt nehéz egyet választani. De talán a régi emlékek miatt az ATWA lesz a mai nyertes.

Ha csak egy számra van időd: ATWA

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9214833538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása