2018. január 27. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

488. Kaukázus – Amerika nem hazudik (2006)

kau.jpg

Dönci

Érdekes a zenekar története, mert ők voltak az elsők Magyarországon (ha jól tudom), akik ingyenesen letölthetővé tették az összes lemezüket a honlapjukról. Sokkal inkább az számított nekik, hogy megismerjék őket, és járjanak a koncertekre, mint az, hogy keressenek vele. Aztán jött a Teszkó meg a Szalai Éva a Petőfi Rádión, azóta meg a Kardos-Horváth műsort is vezet ott. Leginkább a szuggesztív jelző illik erre a lemezre szerintem. Sok dal mantraszerűen ismétel, mégis a groove-ok, a basszus meg zene beeszi magát a hallgató fülébe. Ráadásul rengeteg társadalom- és önkritika is felfedezhető a szövegekben. Tény, hogy szerintem hangulat kell ehhez az albumhoz, viszont mindenképpen többszöri hallgatásra javallott.

Ha csak egy számra van időd: Lift

Lepa

A Kaukázus befutása úgy kezdődött, hogy a Petőfi Rádió elkezdte agyba-főbe játszani a Teszkó c. számot erről az albumról – és ennél nem is kellett több, rákapott a fiatal hallgatóság. Utána az elejétől legvégéig zseniális Szalai Éva EP erősítette meg a zenekar helyét a legjobb magyar alter bandák között, de szerintem méltánytalanul el van hanyagolva ez az album, mert nagyon igazságtalan lenne csak a Teszkóval azonosítani. A dalszerzői és szövegírói zsenialitás is megmutatkozik egy csomó számban: a Szexuális élet főleg szövegileg, a 10 000 mérföld pedig zeneileg is tökéletes. Nagy kedvencem még a Kicsiország, amit volt szerencsém élőben látni a korai időkben, sajnos már rég nem játsszák, pedig a „próbáltam én már...” kezdetű sorokkal operáló dal számomra egy vérbeli sláger. Aztán vannak sírnivalóan szép dalok (Rézcső) és antikapitalista (Lift), környezetvédő és egyéb konkrét tematikájú számok is. Ezért csak első hallásra „kispálosak” kicsit: sok bennük ugyan a meghökkentő költői kép meg az elvontság, de mégis mind szól valami konkrétról. Nagyon jó egy-kétsorosokkal van teledobálva az egész album („az igazi tévé nézettségszexuális”, „munkából élek, és belehalok”, „a föld üresség, az ég szüzesség, és nincs olyan, aki kibírja”, „Magyarország squathatalom, műveleti terület, / lebontják a házakat, csak hirdetési felület”). Hogy a negatívumokról is essen szó, nekem a hangzás nem nagyon tetszik, kicsit demós, mondhatni lo-fi, lehetne benne sokkal több gitár és kevesebb elektronika – ahogy a koncerteken lenni szokott. A dob is végig elektronikus, ha jól hallom. Ezzel együtt Magyarország egyik legjobb jelenlegi dalszerzőjének egy korai remekműve, szerintem érdemes mindenkinek megismernie.

Ha csak egy számra van időd: Kicsiország

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5513589695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása