2016. április 01. 00:44 - Az 500 legjobb album 2 arca

44. Patti Smith – Horses (1975)

pattismithhorses.jpg

Dönci

Az egyik legerősebb nyitósor a zenetörténetben. A „G-L-O-R-I-A” betűzésre visszautal később a Red Hot Chili Peppers is a Venice Queen című dalában. Nem mellesleg a Gloria váltásai is eléggé fantasztikusak. A Redondo Beach is zseniális. A Free Money is eléggé energikus. A Break It Up is nagyon bejön. Igazából sugárzik az energia ebből a zenéből, akkor is, ha nem feltétlenül hangos és zajos. A címadó egészen fergeteges a reprízzel együtt. Érződik, hogy Patti rá volt cuppanva a költészetre ekkortájt (is). Remek kis album egyébként, szerintem hozza a nyolc pontot simán.*

A- (8)

Lepa

Ez a csaj is egy érdekes figura volt, olvastam róla sokat A punk története c. könyvben. Mondjuk ő kevésbé volt önpusztító, mint a társaság, amibe keveredett, inkább egy elveszett költői lélek. Jó kemény szövegekkel is kezd a Gloria c. számban. Ismét egy dolog, amire a Green Day később referál: G-L-O-R-I-A, betűzve, kiabálva. Amúgy nem tűnt 7 percesnek a szám egyáltalán. A Redondo Beach lazább, reggae-sebb tónusú, hangulatos, de zeneileg nem kiemelkedő ez se. A Birdland már a harmadik olyan szám, ami hangulatilag megfog (a háromból), pedig zeneileg nem újítanak semmit. Lehet, hogy a koncerthangulat (merthogy élő albumról beszélünk) ad hozzá, lehet, hogy a PS-t övező, a felvételen is átszivárgó karizma. A Free Money viszont már zeneileg is szép. Aztán begyorsul és bedurvul, de továbbra is király. Vicces, hogy a koncert feléhez érve bejelenti, hogy „side two!”. Amikor meg beszél/szaval (pl. a Break It Up előtt), totális a csönd a közönségben. Biztos fantasztikus volt a hangulat a helyszínen. A Land: Horses is alátámasztja, hogy Patti koncertjei inkább egyfajta perfomanszok voltak. Aztán ennek a számnak a végén visszatér egy csomó dolog a Gloriából. No, az utolsó szám alatt derült ki, hogy nem egy élő album a Horses, csak van élő verziója is, és én azt hallgattam (amúgy 9-est kapott volna). Akkor most kezdődik elölről a kritika, immár a stúdióalbumról.**

A (9)

* Ez a vélemény az élő verzióról szólt, mert azt hallgattuk először tévedésből, illetve azért, mert jó volt. A studióalbumnál sem tapasztalható sok eltérés, ott is működnek nálam a dalok eléggé. Csak akkor írok, ha valami nagyon más.

** Hát, inkább nem írok sokat. Egy icipicit gyengébb a koncertnél, de csak azért, mert egymás után másodjára hallgatom végig ezeket a számokat. A The Who My Generationje viszont kellemes addíció. Az élő hangulat mindenesetre zseniális volt (durva azért, hogy bő 40 éves ez az album is, Patti Smith meg idén lehet 70 éves).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr158532306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása