2016. április 22. 00:23 - Az 500 legjobb album 2 arca

23. John Lennon – Plastic Ono Band (1970)

john_lennon_plastic_ono_band_300x300.jpg

Lepa

Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy Lennon szólóműveiből bármi is felkerül a toplistára, pláne ilyen magas helyre. Amúgy nem ismertem ezt az albumot, szóval előítéletes vagyok. A Mother amúgy híres száma, és nem annyira rossz. A Hold On nem annyira bika, az I Found Out már tökösebb. „A munkásosztály hőse" meg tán a leghíresebb száma az Imagine után, de nekem uncsi (a szövege nyilván ütött akkoriban). Utána az Isolation király, tetszik. A lemez mélypontja a nagyon gagyi Love. A Well Well Welltől se dobok hátast, sőt. A God szövege eléggé szókimondóan vallja meg Lennon ars poeticáját. A legviccesebb sora az „I don't believe in Zimmermann" (azaz Dylan). Nem, a legviccesebb sora az „I don't believe in Beatles". Szörnyű, ahogy utána folytatja (magamban és Yokóban hiszek). Az egész album sok helyütt személyes, nem annyira univerzális, és zeneileg nem mutat semmi különlegeset. Nekem gyenge hetes.

B+ (7)

Dönci

A Mother kellemesen monoton. Jó az egyszerű basszus és zongora. A Hold On hamar elszelelt, az I Found Out viszont nem annyira erős. A Working Class Heróban meg elhangzik a „fuck" szó. Elég ritka volt ez 1970 körül. Nem mellesleg igencsak hangulatos és király darab. Az Isolation és a Remember is eléggé ügyes volt. Volt húzása rendesen. A Well, Well, Well torzítása tetszik, és kellőképp ritmusos. Az üvöltés is állat. Van húzása. A Look at Me is hangulatos. A God mindent megtagadása is elég híres, és valószínűleg direkt nem teszi ki a névelőt a The Beatles elé, mert McCartneyt legendásan idegesítette, hogy Yoko is csak azt mondta, „Beatles". A My Mommy's Dead is eléggé beteg a végén. A jó értelemben. Nem hallgatnám sokszor ezt a lemezt, viszont kétségkívül elég erős hangulat uralta végig. Szerintem 8 pontot simán hoz.

A- (8)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr38633014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása