2017. december 16. 00:29 - Az 500 legjobb album 2 arca

29. The Beatles – Help! (1965)

 

Lepa

A Beatlesnek az eddigi albumaik is jók, sőt, kitűnőek voltak, de a Help! volt szerintem az, ahol bebizonyosodott, hogy ők tényleg történelmet írnak, nemcsak hisztériakeltés van körülöttük (jegyezzük meg, hogy ráadásul filmzenéről van szó, igaz, a film is róluk szól). Ez a címadó szám például zeneileg hasonlít még az első albumok beatjére, de a témaválasztás és a dallamvilág is kezd elrugaszkodni tőle, aztán pedig a Yesterdayjel egy teljesen más arcát mutatta meg a világnak a zenekar – de ez már egy másik napra tartozik. Az biztos, hogy ez a nóta is majdnem tökéletes, nehéz lenne belekötni. Nekem egy fokozattal akkor is elmarad a csúcstól.

A (9)

Dönci

Mekkora klasszikus ez is! Lennon egyik önismereti darabja fiatalabb korából, amikor már nem érezte magát fiatalnak (aztán meg sajnos nem lett öreg). Nemrég pedig megtudtam, miért voltak olyan furák Ringo dobhangjai: mert leszoktatott balkezes volt, és ezért jobbos dobon játszott ballal. Érthetően híres felvétel egyébként, és a film sem volt annyira rossz, mégsem az album legjobb dala, de mindenképp előremutató volt korában.

A- (8)

* Az albumverziót nem leltük a youtube-on, de talán azt (is) ismeri mindenki. :)

Címkék: 1965 beatles help!
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5613468627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spectroli 2017.12.16. 15:35:20

Szerintem a Help! az egyik leggyengébb albumuk. Egyrészt vannak rajta olyan klasszikusok, mint a fenti címadó, a Ticket to Ride, a Yesterday meg a Dylan ihletésű You've Got to Hide Your Love Away, másrészt meg olyan töltelékekkel van tele, mint a The Night Before, az Another Girl és a Dizzy Miss Lizzy (aminél rejtély, hogy mégis hogy tudták pont a Yesterday mögé rakni a lemezen). Természetesen ez csak az én véleményem, tiszteletben tartom azt hogy ti szeretitek a lemezt.

Az 500 legjobb album 2 arca 2017.12.16. 22:15:12

Természetesen mi is tiszteletben tartjuk mindenki véleményét, hiszen ez egy nagyon szubjektív blog. Köszönjük a folyamatos követést és a kommenteket, legalább látjuk, hogy van érteleme. Egyébként nekem (Lepa) az Abbey Road magasan a kedvencem, Döncinek nem tudom, melyik, de majd ideírja. :)

Az 500 legjobb album 2 arca 2017.12.18. 12:25:26

Én (Dönci) is köszönöm a kommenteket meg a véleményt, mert már most sok olyat osztottál meg velem, amiről nem tudtam. De a kedvencemet nem írom ide, hanem nagyon marketingesen annyit mondok, hogy a 23. helynél kiderül. :)
süti beállítások módosítása