2019. május 14. 13:12 - Az 500 legjobb album 2 arca

16. The Offspring – Americana (1998)

americana.png

Dönci

Érdekes, hogy az Americana sokkal híresebb volt/lett az Hombre-lemeznél, de mégsem volt olyan meghatározó kamaszkorom szempontjából, mint az. Ellenben erről a Pretty Fly és a Beatles-koppintásos Why Don't You Get a Job? annak is ismerős lesz, aki soha nem hallgatott punkot véletlenül sem. Sőt, szerintem összességében ez az Offspring-album termelte ki a legtöbb slágert magából. Dexter Holland eleve egy jó énekes, akinek ezer közül felismerhető orgánuma van, így az ő szájából a szokványosabb hangzásvilágú darabok is különlegesebbnek hatnak. Ezért nem is nagyon részletezem most, hogy miért érdemes végighallgatni ezt a korongot, inkább csak választok egy dalt.

Ha csak egy számra van időd: Walla Walla

Lepa

Döncihez hasonlóan én is az Ixnay albumot tartottam anno nagyobbra, mert ez már nem volt elég punk az elvárásaimnak, túl poposnak találtam. Vicces így 20 év elteltével visszatekinteni a tindédzserévek szigorú erkölcseire. Az tény, hogy a Pretty Fly és a Why Don’t You Get a Job? c. klipes slágerek kicsit eltávolodtak a korai Offspring vadságától, de azért vannak pankosabb nóták is, ilyen a Feelings c. nagy kedvencem, a nagyon energikus Staring at the Sun vagy a nyitó Have You Ever. De persze az MTV-be és a rádióba inkább azok a számok jutottak el, amik kevésbé egy kaptafára íródtak, és feszegették a zenekar határait (ha amúgy nem is nevezhetők újítónak). A The Kids Aren't Alright a kivétel: az se nem újító, se nem határfeszegető, de annyira esszenciális Offspring és annyira fülbemászó a refrénje, hogy muszáj volt klipet kapnia. Talán az a kedvencem a lemezről. Aki lemaradt az 1998-as évről, az pótolja a fent említett összes nótát.

Ha csak egy számra van időd: The Kids Aren’t Alright

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr6614826074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása