2018. január 05. 00:09 - Az 500 legjobb album 2 arca

9. Nirvana – Smells Like Teen Spirit (1991)

Lepa

Szerintem a világon majdnem mindenki által ismert számok közül ez az egyik legvadabb, legkeményebb. Az MTV megváltoztatta a világot, amikor elkezdte a Nirvana szekerét tolni, mert addig nem lehetett elképzelni, hogy egy depresszív, zúzós, dühös, ordibálós zenét játszó zenekar minden hallgatóhoz eljusson fő műsoridőben. Azóta már nem olyan nagy szó a rockzenekarok jelenléte a tévében-rádióban, de ez a szám úttörő volt. Nem lehet túlragozni a jelentőségét, a Nirvana a 90-es évek egyik legérdekesebb kulturális jelensége: egy lepukkant kinézetű, szuicid énekes áll a középpontjában, aki utálja a népszerűséget, de egyre népszerűbb lesz, mert beleordítja a világba, hogy utál mindenkit, meg magát is. Semmi sem ugyanaz azóta. (Amúgy meg zeneileg is jó szám, bármennyire egyszerű is a négyakkordos alapja – de mint tudjuk, nem is az számít.)

A+ (10)

Dönci

Az történt, hogy a Nirvana elérte azt, hogy a '90-es években mainstream vonalra helyezték a torzított gitárt, és ezáltal teret adtak olyan zenekaroknak is, akikre valószínűleg kevesen figyeltek volna oda. És az sem számított, hogy az énekes inkább ordít, mint énekel (amúgy rohadt nehéz így ordítani), és hogy a hangszerek fél hanggal lejjebb vannak hangolva. Gyakorlatilag egy egész (zenész)generációt indított el az útján, és a mai napig mérvadó hatása van.

A+ (10)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9413538199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása