2018. január 17. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

498. NOFX – Heavy Petting Zoo (1996)

nofx-heavy_petting_zoo_300x300.jpg

Dönci

A '90-es évek punkját alapjaiban meghatározó zenekarról van szó. Ezen a lemezen sem nagyon totojáznak, nincs 4 percnél hosszabb daluk. Viszont a kezdeti dühös pár akkord után már fúvósok is beszállnak később, hogy szinesítsék a hangzást. Ez elég jót tud tenni az ilyen albumoknak. Néhol meg egészen metalos a hangzás, mint a Freedom Lika Shopping Cart bizonyos részeiben. Teljesen jó, ahogy ezek a hangulatok követik egymást, mert mégis egységes érzést nyújt a különbségek ellenére. A Hot Dog in a Hallway hangzásvilágából egész zenekarok nőttek ki később. Ezt a fajta alternatív pop-punkos muzsikálást talán a Weezer vitte el a csúcsig (igaz, ők korábban kezdtek '96-nál). Épp ezért talán ez a dal lóg le leginkább az albumról. Zeneileg a csúcspont talán a Liza, a verzékben legalábbis, a legmeglepőbb viszont a Love Story kísérteties dallamvezetése a szám első 2/3-ában. Ha a leginkább kísérletező NOFX-albumot akarja hallani az ember, ezt kell feltennie, mert a grunge-tól a metalig minden van rajta.

Ha csak egy számra van időd: Philthy Phil Philanthropist

Lepa

A nagy sikerű Punk in Drublic album után a NOFX nem akarta ismételni magát, és javarészt lassabb, kicsit súlyosabb számokból álló lemezt adott ki. Erre persze rácáfol a kezdő szupergyors Hobophobic és a vidám alaphangulatú Philthy Phil, de azért túlsúlyban van a borongósabb hangulat. Korántsem lett tökéletes album – talán túlságosan is változni akartak az előzőhöz képest –, de vannak kimagasló szakaszai (például rögtön az első 5 szám), amelyekért nagyon is érdemes végighallgatni. Középiskolában agyonhallgattuk, és igazából most se szégyellem az akkori ízlésemet, vagány gyerekek voltunk.

Ha csak egy számra van időd: ha csak 50 másodperced van, akkor Hobophobic, amúgy Philthy Phil Philanthropist

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1213571797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása