2018. február 18. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

466. Passenger – Young as the Morning, Old as the Sea (2016)

 passenger_young_as_the_morning_old_as_the_sea_400x400.jpg

Dönci

Hatodik, hetedik vagy nyolcadik stúdiólemezére (attól függ, minek számítjuk a Wicked Man's Rest és a Whispers II című albumokat) Mike Rosenberg ismét zenekarrá bővítette magát, és már nemcsak a lemezeket vette fel a zenészekkel, de koncerteket is velük adott. A hallgatás napjáig talán ez a legegységesebben szóló korongja, ám mégsem olyan erős, mint a világhírnevet meghozó All the Little Lights vagy a Whispers. Talán az ösztönösség és az energia jobban szétoszlott a dalok rögzítésekor, talán más volt az oka, viszont semmiképp nem lehet azt mondani, hogy nem működnek a dalok (mert tanúsíthatom, hogy élőben is jól szólnak). Egyszerűen csak az „utca íze” már nem érződik, és sokkal inkább kifinomult harmóniák hallhatók. Az érzelmesség/érzelgősség ezeket a számokat is végigkíséri. Tempójukban a lassú és a középgyors között váltakoznak, de inkább az előbbiek vannak többségben, ami azt is jelenti, hogy megint messzire kerültünk a tegnapi lemeztől. De kikapcsolódáshoz tökéletes. A mai választott legyen a záró Home, mert bár sok a refrén benne, szerintem szépen építkezik.

Ha csak egy számra van időd: Home

Lepa

Vegyél egy rendkívül érzékeny, törékeny hangú énekest, írj neki (helyesebben írass vele) egyszerű, de fogós dallamú énekes-dalszerzői számokat, majd hangszereld meg úgy ez egészet, mintha zenekarra íródtak volna, és kész is a Passenger ezen albuma. Rá is igaz, amit már több hasonló előadónál leírtunk, hogy egy gitárral is eljátszhatók lennének a számai, de mégis jót tett neki a zenekarosodás, nem feleslegesen egészült ki „rendes” zenekarrá (a Deluxe verzió akusztikus bónuszai jól illusztrálják, hogyan szólnának ezek a számok „hagyományos” hangszereléssel). Amúgy nem sokat újít a dallamvilága, lágy, csendes, kicsit már szétfolyós zene ez, de azért ügyesen egyensúlyoz a szépség és a nyáladzás határán (nem esik át rajta). Azért el tudnék viselni egy kicsit több életteli, gyorsabb számot, olyanokat, mint az Anywhere. De lehet, hogy egy merengősebb reggelen meg pont a Home-ot vagy a Beautiful Birdsöt hallgatnám. (Magyar vonatkozása is van egyébként az albumnak: a címadó számban hallható egy ilyen sor: „I wanna see Hungarian lanterns”).

Ha csak egy számra van időd: Beautiful Birds

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr3913656460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása