2018. február 25. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

459. dEUS – Pocket Revolution (2005)

pocket.jpg

Lepa

Ezzel az albummal immár a belgák is képviseltetik magukat a listánkon – érdemes lesz a végén megnézni, mennyivel több ország büszkeségei felkerültek a mi 500 albumunkba, mint a Rolling Stone magazinéba. Szó ami szó, angolul énekelnek, de biztos csak nem tudtak dönteni a francia és a flamand között. :) A zenéjük ügyesen lavíroz a hallgatóbarát alter/pop és a kísérletezősebb, elektronikus hangzással is operáló modern rock között, nekem az utóbbi irányba hajló számok (pl. Stop-Start Nature) jobban tetszenek, mert több meglepetést tartogatnak. Mivel Dönci előbb írta a kritikáját, mint én, ezért nem tudja még, hogy nem a Nothing Really Endset választom a „Ha csak egy számra van időd” rovatba – nekem túl tingli-tangli az a szám, bár azért szép. Az Include Me Out és a címadó szám sejtelmes dallamvilága engem jobban megfog.

Ha csak egy számra van időd: Include Me Out

Dönci

A belga dEUS a '90-es években nagyot robbant az első lemezével, aztán 2001-ben eltűntek egy időre, és mindenki temette őket, pedig alter körökben népszerűek voltak. Valami Pixies-utánpótlást is láttak bennük emberek. Amiben persze van valami, mert elég sok nyugtalan és zajos daluk van, viszont kellőképpen tudnak slágeresek is lenni. A hegedű pedig külön ízt ad a számoknak. 2005-ben aztán ezzel az igencsak erős lemezzel tértek vissza. Nyilván a kerete (a Bad Timing és a Nothing Really Ends) a legjobb ennek az albumnak, szerintem ezt kár is lenne vitatni. Viszont bőven akad még gyöngyszem rajta. Mondhatni, hogy nagyon sok hibátlan szerzemény követi egymást, és egyik sem süllyed le a középszerűség szintjére, még akkor sem, ha a korábbi lemezek őrületei és kísérletezése letisztultsággá avanzsált erre az albumra. (Később aztán a Keep You Close vagy a Vantage Point lemezeken kikacsintgattak ismét különböző stílusokba.) A dalok nagy hányadát volt szerencsém koncerten is hallani, működnek. Úgyhogy aki szereti a gitáralapú, kicsit utazósabb hangulatú, de okos zenélést, az hallgassa a dEUS-t bátran.

Ha csak egy számra van időd: Mivel szerintem Lepa a Nothing Really Endset választja, legyen a Bad Timing.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9213683158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása