2018. március 12. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

444. KT Tunstall – Eye to the Telescope (2004)

 kt_tunstall-eye_to_the_telescope_400x400.jpg

Dönci

Ismét egy dalszerző-énekesnő, ismét Skóciából. Viszont ezúttal megnyerő akcentus nélkül, ám érzelmes és megkapó dalokkal, amelyek esetében nem feltétlenül érezni, hogy nem zenekarral íródtak, pedig megint debütáló lemezről beszélgetünk. A szövegek is kevésbé személyesek, illetve néhol kevésbé megfoghatók. A húzódalok a Black Horse and the Cherry Tree és a Suddenly I See, de mellettük bőven akad slágernek való (Other Side of the World, Another Place to Fall, Miniature Disasters). A countryval, a gitárpoppal és néhol a gospellel kacérkodva születtek a dalok, és a korong második felére le is lassulnak, és merengőssé válnak. Mindenesetre hétvégi kikapcsolódáshoz, sütéshez-főzéshez kiválóan alkalmas.

Ha csak egy számra van időd: Black Horse and the Cherry Tree

Lepa

Lightosabb vizekre evezünk egy javarészt unplugged/akusztikus gitárhangzásra épülő popzenével. Hihetetlen egyébként, hogy már a 2006-os albumok is bő egy évtizedesek, szóval (zene)történelmi nézőpontból is tudjuk őket szemlélni. Na nem mintha ez a konkrét lemez bármiféle sarokköve vagy fordulópontja lenne a popzene történetének. Egyszerű entertainment ez, Amy Macdonaldhoz hasonlóan a zenei alapok itt se lépnek ki egy viszonylag szűk komfortzónából, viszont az énekhang felhúzza a színvonalat. Nekem az Another Place to Fall-féle vagánykodás (az Oasisre emlékeztető refrén ellenére vagy pont azért) jobban tetszik, mint például a nyitó szám középutas slágeressége, de talán az egyszeri hallgató máshogy gondolja. Kiemelendő még a felettébb ritmusos (és szerencsére ideális rövidségű) Black Horse and the Cherry Tree, a kicsit RnB-s Miniature Disasters, az Amy Winehouse-ra emlékeztető Stoppin’ the Love és a hangulatra legváltozatosabb Suddenly I See. Az egy-két töltelékízű szám ellenére végig kellemes hallgatnivaló.

Ha csak egy számra van időd: Suddenly I See

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9313732128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása