2018. március 25. 04:31 - Az 500 legjobb album 2 arca

431. Beastie Boys – Ill Communication (1994)

ill.jpeg

Lepa

Fogalmam sincs, hogy maradhatott le ez az album a Rolling Stone 500 legjobbjáról: a Beastie Boys egyik legsikeresebb, meghatározó, továbbá megszámlálhatatlan példányszámban eladott albuma, már csak azért is, mert ezen van a legismertebb nótájuk, a Sabotage is. Bár azt a számot nehéz utolérni vagy überelni, azért van itt jó pár egyéb gyöngyszem: a csodás fuvolaszólammal megtámogatott Sure Shotot szerintem az se bírja ki lábrázás nélkül, aki nem bírja a hiphopot; a Root Down hasonlóan bulikedvenc (és vicces, hogy a versszakok közben végig bakelitrecsegés-effekt van, mintha lemezről szólna); a „részben címadó” Get It Together pedig mókás megoldásokkal teszi barátságosabbá ezt a sokszor túlontúl komolykodó műfajt (mellesleg ez az egész zenekarról is elmondható). És akkor még nem beszéltünk a vegytiszta punk Tough Guyról és Heart Attack Manről, a keleti torokénekkel fűszerezett 18-19. trackről, vagy az instrumentális számokról (Sabrosa, Eugene’s Lament stb.), amelyek már a később irányt jelölték ki a zenekar számára. Alapvetés ez az album, akár szereti valaki a hiphopot, akár nem (én ugyanis bevallottan inkább az utóbbi kategóriába tartozom).

Ha csak egy számra van időd: A Sabotage-t a fél világ ismeri, a másik felének ajánlom a Sure Shotot.

Dönci

Nagy hiánypótlás ez is részünkről. A Beastie Boys nevét is sokan áldják, főleg azért, mert '94-ben minden a mesteri Sabotage-tól volt hangos (ami egyébként a lemez legjobb dala). De kezdjük az elején: a Sure Shot egyből arcba vág a nyitányban a fuvolaeffekttel és a pimasz MC-kkel, szóval nem lesz kérdés, hogy király és tökös album jön, amire a Tough Guy punkja rá is tesz egy lapáttal. De utána is sodródunk a stílusok között, van itt klasszikus hiphop (Root Down), heavy rock (Sabotage) és punk (Heart Attack Man) is. Jó ízléssel utaznak stílusok között, és az MC-k is ügyesen cserélgetik egymás között a mikrofont. Aki szereti a keményvonalas hiphopot, és valamiért még nem hallotta ezt az albumot, annak mindenképp kötelező, mindenki másnak pedig erősen ajánlott.

Ha csak egy számra van időd: Sabotage

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr7113767420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása