2018. április 13. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

412. Ska-P – El Vals del Obrero (1996)

ska-p_el_vals_del_obrero_400x400.jpg

Dönci

A zenekar neve alapján nem nehéz belőni a stílust. Az albumcím pedig jelzi, hogy ez bizony spanyol nyelvű mutatvány lesz. És milyen jól áll a fúvósoknak és a kettőnégynek a spanyol nyelv. Sok okosat a szövegekről nem tudok írni, így meg sem kísérlem (bár a Cannabis refrénjéhez nem feltétlenül kell erős spanyoltudás), ellenben a rezesek és a stílus nagyon autentikus mindegyik dal alatt. Ráadásul nincs olyan, amire ne lehetne táncolni. Van itt a felgyorsított keringőtől (El Vals del Obrero) vagy az ír kocsmazenétől (Romero el Madero) kezdve a punkba vagy metalba hajlóbb (Revistas del Corazon) dallamokon át az igazi skáig minden. Néha egy számon belül. Ez megint igazi házibulizene, a spanyolul beszélő vagy tanuló olvasóknak mindenképp javaslom, de azoknak is, akik szeretik a lendületes, de színes lemezeket.

Ha csak egy számra van időd: El Vals del Obrero

Lepa

Nem egy bonyolult zenekar a Ska-P, de annál jobban működik a receptjük: a pörgős, vidám ska-punk alapokat bolondítsd meg egy kis latinos hévvel és melódiával, pár stílusbeli kikacsintással, (szélső)balos vagy antikapitalista tematikájú spanyol szövegekkel, vidám hangulatú koncertekkel, és máris megnyílik előtted a nemzetközi népszerűség felé vezető rögös út. Aki ugyanis a Sziget Fesztiválig eljut külföldi (de nem angolszász) zenekarként, arra már érdemes lehet odafigyelni, még akkor is, ha elsősorban egy bulizenekarról, nem pedig a zenetörténelem élő formálóiról van szó. A címadó szám („a munkásember keringője”) levegőbe öklözős, de mégis táncolható, forradalmi hangulatát semmi se übereli a lemezen, de annyira azért nem hosszú ez az album, hogy csak ezt hallgassuk meg róla, legalább 1-2 további számnak adjunk esélyt. Bulikban érdemes berakni, főleg, ha az jelen lévő emberek nyitottak a nem angol és nem magyar szövegű zenékre (meg a kannabiszfogyasztás legalizálására).

Ha csak egy számra van időd: Cannabis

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2713824876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása