2018. április 18. 04:07 - Az 500 legjobb album 2 arca

407. Frenk – Nagyvárosi éjszakák (2010)

frenk.jpeg

Lepa

Frenkről akkor hallottam először, amikor egy Tom Waits-est résztvevőjeként lépett fel Szegeden, utána Dönci figyelmembe ajánlotta a saját zenéit is. Tényleg igényes zenész és tehetséges dalszerző, nem értem, miért nem híresebb – lehet, hogy a névválasztás nem volt szerencsés. Persze még lehet belőle világsztár, vagy legalábbis Magyarországsztár. Erre minden potenciál megvan benne, emészthetők, de mégis egyediek a nóták, továbbá a szövegek is erősek. Külön kiemelném a szuper fúvósokat a címadóban és más számokban is. Olyan alkalmakra ajánlom a hallgatását, amikor van lehetőség figyelni a szövegekre, mert pusztán zeneileg nem emelkedik ki látványosan a magyar mezőnyből, viszont szövegileg a Hiperkarmát idéző ügyes megoldások is előfordulnak (és szerintem a Hiperkarma szövegei talán a legjobbak, ha már itt tartunk). A záró Reggel c. szám kezdése az Oasis Let There Be Love-jára emlékeztet, és ezért eléggé tetszik, de a legjobb számok (Nagyvárosi éjszakák, Pokolpornó) az album eleje felé vannak, szóval kezdje a hallgatást mindenki szép sorban.

Ha csak egy számra van időd: Nagyvárosi éjszakák

 

Dönci

Frenk az az íz a magyar popzenében, aki nélkül hatalmas és megmagyarázhatatlan üresség tátongana valahol mindenki lelkében. Megítélésem szerint senki nem bír ennyire egyéni látásmóddal, ráadásul egy zenebohóc az úr. Ezzel a második lemezzel továbbment azon a vonalon, amit a glamrock, Bowie és Prince tapostak ki külföldön, idehaza meg leginkább ő próbálkozik ezzel. Jönnek a jó ritmusok fúvósokkal, kopogós szintieffektekkel és kaparós gitárokkal megtámogatva, és valahogy minden szám arról szól, milyen is, amikor elveszik az ember a nagyvárosi éjszakai élet forgatagában testileg és lelkileg, és már nem mindig tudja, mikor merre van bármi. (Ezt megaszondtam.) Egyszerre sikít a lemezről a macho partiarc és a megcsömörlött és kiégett Dorian Gray figurája. A zene pedig annyira magával ragadó, hogy leírni is nehéz. Odafigyelve hallgatást ajánlok mindenkinek. Nehéz egyet választani, mert mind a 10 dal különleges valamiért, de a „Nekem éjfél a dél, / Kérlek, legyél ledér” rímpár miatt nyert a Pokolpornó.

Ha csak egy számra van időd: Pokolpornó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr7213845456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása