2018. május 01. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

394. Heaven Street Seven – Goal (1997)

hs7_goal.jpg

Dönci

A Heaven Street Seven első vagy második nagylemeze (attól függ, minek nevezzük a Tick-Tock No Feart) még teljesen angol nyelven íródott, és nyilvánvaló brit hatásai vannak (The Stone Roses; Oasis; Blur), ami nagyon jól is áll ennek a muzsikának. Kár, hogy az életmű vége felé viszonylag kevés dal pörgött ebből az időszakból koncerteken. A szövegek nem sokat változtak a magyar nyelvűekhez képest egyébként: a fanyar irónia itt is megtalálható nagyon sok helyen. Sőt, a Go Wrong később Hangerő néven vált ismertté. Iszonyatosan király indie-slágerek díszitik ezt a lemezt (Legends; Wallflower; Goal; Demon High), és sokszor belefutni elég komoly gitározásba is (Saturday Night, Sunday Morning Is There Anybody There with You; The Alcove Song). Olyan ez a lemez, mintha Beck elkezdett volna britpopot hallgatni, aztán összefoglalta volna az összes felszedett hatás görbe tükörképét. A zenekar ismerőinek újrahallgatás javallott, a többieknek pedig legalább a címadót illik.

Ha csak egy számra van időd: Goal

Lepa

Egy nagyon korai, gyakorlatilag bő 20 éves HS7-albummal ismerkedhetnek meg vagy találkozhatnak újra ma kedves olvasóink. Akkoriban még csak angol nyelvű számokat írt a zenekar, viszont ez egyáltalán nem zavaró, mert minimális akcentussal énekel Szűcs Krisztián. Az énekhangja már ekkor jellegzetes és felismerhető volt, és a gitártémák is tök jól ki voltak dolgozva. Bár az igazán fülbemászó slágerért egészen a harmadik Wallflowerig várni kell, minden dal nagyon kellemes és igényes hallgatnivaló, és bármelyik ország mezőnyében megállta volna a helyét. És laposnak sem nevezhető az album: a Watering Days furcsa, néhol enyhén pszichedelikus, néhol jazzes zongorás alapja például jól jön a sok gitáralapú nóta között; de a címadó Goal se egy tipikus alterszám. A játékos ritmusú és fogós refrénű Go Wrong is simán megér pár hallgatást. A remixeket azért nem erőltettem volna, és végső soron azért örülök, hogy később a magyar szövegekre váltottak, mert úgy lett igazán helyi íze a zenekarnak.

Ha csak egy számra van időd: Go Wrong

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr3513881282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása