2018. május 15. 06:19 - Az 500 legjobb album 2 arca

380. Lovasi András – Bandi a hegyről (2001)

bandi.jpg

Dönci

A Velőrózsák című Kispál-album után Lovasinak maradt még pár ötlete, amelyek valahogy nem fértek az anyazenekar felfogásába, így lett egy szólólemez, amelyeknél a dalokat Lovasi írta, viszont a hangszerelés gyakorlatilag dalonként változik. Van itt a népies vonalat erősítő, a Csík zenekar néhány tagjával rögzített emlékidézés (Az apa övének a csatja), és dobgépekkel, groove-okkal és balkáni zeneiséggel támogatott, az elmúlásról szóló ballada (Mire megtanultam...). Ugyanakkor felfedezhető igazi örömzenélés is a Quimby meg a Kispál tagjaival (Vedd fel a szép ruhád), illetve egy akusztikus filmzene elektromos átirata (Aki szeretne visszajönni). Fun fact: A kis utazás című filmben, amelyhez íródott a dal, statisztáltam, és felbukkanok a háttérben párszor fiatalon és bohón. Az az a dal, ahol a Pataki Attila (és az Edda munkássága) először feltűnik az életműben. Később a Kép mindenkiről című Kispál-dalban, és a Kiscsillag Nálad tényleg című felvételében is visszaköszön e motívum. Egyszóval érződik a lemezen, hogy tobzódik az alkotó, és próbál minden ötletet belezsúfolni, viszont ezáltal biztosan mindenki megleli a kedvencét a stíluskavalkádban. Szövegileg az egyik legerősebb (Lovasi-darab evör) a Jó voltam eddig (Meneküljetek) című, így én azt javaslom ismerkedésnek, ráadásul zeneileg is a leginkább különleges, mert van benne drum 'n' bass alap, rapbetét Varga Liviustól.

Ha csak egy számra van időd: Jó voltam eddig (Meneküljetek)

Lepa

Lovasi szólóalbumán, bármennyire is zenekarra van hangszerelve, tényleg hallatszik, hogy ez (már) nem Kispál és a borz. Ami jó, mert ha egy énekes új projektbe kezd, és ott is énekel, akkor gyakran azonos vagy túl hasonló lesz a végeredmény. Persze főleg a szövegeket tekintve nem esett messze a Bandi a borzától, és a tekervényes dallamok is vissza-visszaidézik dalszerzői pályafutása korábbi szakaszait. Nekem valahogy mégis inkább a Kiscsillag előfutára ez, annak ellenére, hogy a Kispál diszkográfiájának része lett később. De miután ennyit beszéltünk a besorolásáról, nem kellene beszélni a zenéről is? De, de nincs mit: aki szereti Lovasi munkásságát, annak ez ugyanúgy kötelező darab, mint a többi, de persze mások is tehetnek vele egy próbát. A színvonal végig egységes, például a két kezdő nóta mellett a záró Aki szeretne visszajönni az egyik legjobb, legalábbis legslágeresebb szám, és külön vicces a Pataki Attilára való kikacsintás. Úgyhogy az a ritka eset forog fenn, hogy a legutolsó számot javaslom a lustáknak meghallgatásra.

Ha csak egy számra van időd: Aki szeretne visszajönni

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr8513944714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása