2018. május 29. 07:45 - Az 500 legjobb album 2 arca

366. 30Y – Egy perccel tovább (2004)

x30y-egypercceltovabb-front_jpg_pagespeed_ic_xcgljxral4.jpg

Dönci

Ritka, amikor egy zenekar első nagylemez koncertlemez, pedig belegondolva egész logikus: ha van egy jó hangmérnököd, minek költs stúdióra, ha úgyis koncertezel, hogy megismerjék a számaidat. Az meg külön öröm, hogy többek között Szegeden rögzítették ezt a lemezt. Milyen jó közönség is vagyunk, mi szegediek. Sok helyen érződik a Kispál-iskola ezen a korongon, de egyrészt kire nézzen fel egy pécsi gitárzenekar, másrészt sokkal rosszabb példaképek is vannak a világon. Beck Zoli fátyolos hangja és kreatív szövegei már ekkor meg-megcsillantak. Ráadásul érződik, hogy egyben van a banda. Meg nagyon jó gitártémák vannak itt. Az egyetlen hátránya a lemeznek, hogy a szövegek néha nehezen érthetők (ahogy egy koncerten is). Egyszer valami vicces helyen olvastam, hogy jó (és gyors) ivós játékot lehetne játszani a 30Y-szövegekkel, ha az ismétlésekkor inni kellene. Erre a legjobb példa az első két lemez: például önmagában a Próbáld fel végére is mindenki részeg lenne. :) Egyébként nehéz ezt leírni ennyi év után, de belegondolva lehetséges, hogy azóta sem csinált ennyire egységes lemezt a zenekar. Jobbat igen, de kiegyensúlyozottabbat talán nem.

Ha csak egy számra van időd: Sötét van

Lepa

Koncertfelvételhez képest teljesen jó hangzású albumot hallgatunk ma, szépen kihallatszik a basszus, a dobhangzás tökéletes, a gitár nem nyom el mindent. Ez egy korai 30Y-lemez, kíváncsi vagyok, hányan ismerik egészében. Mindenesetre a számokon nem hallatszik egyáltalán, hogy ez friss zenekar első dalairól van szó, nagyon érettek és kidolgozottak. Egyedül a prozódiával van néha baj (azaz a hangsúlytalan, ráadásul rövid szótagokra esnek a zeneileg hangsúlyos, hosszú hangok (pl. reggeliiizek, ragaaasztottam, szemeeedre). De ez nyilván csak kötözködés, egyrészt a magyar nyelvben nehéz összeboronálni a rímeket, hangsúlyokat és szótagszámokat a zenei sorokkal, másrészt meg sok zenekarnál ez szándékos eszköz (lehet), hiszen kicsit kizökkent, így jobban odafigyelünk a szövegre. A címadó címadónak jó, viszont számomra vannak sokkal nagyobb slágerek is az albumon, ilyen a Próbáld fel, az Ül és vár, a Biztos, hogy hős.

Ha csak egy számra van időd: Próbáld fel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1214009982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása