2018. július 12. 20:51 - Az 500 legjobb album 2 arca

322. Rise Against – The Unraveling (2001)

rise.jpg

Dönci

A Rise Against se először jut szerephez nálunk. „Are you ready to rock?” – hangzik a kérdés az intróban, és aztán jönnek is a riffek és a punkos lendület. Néhol karcosan kiabálva, néhol énekelve, de mindenhol energiabombaként érkeznek. Természetesen zeneileg nem lehet nagyon újító dolgot felfedezni, ellenben a világ egyik legkellemesebb politizálós punkzenéje ez. És itt is él, ami sok mindenhol: ha nem tetszik egy dal, és nem vagy a léptetés híve, nem kell aggódni, mert 2 perc múlva jó eséllyel véget ér. Bár akinek tetszik a stílus, nem fog csalódni, van itt közönségénekeltetős refrén bőven: Six Ways 'Til Sunday; The Unraveling; 1000 Good Intentions. Viszont a legjobb mind közül szerintem a Great Awakening, így olvasóinknak is azt ajánlom.

Ha csak egy számra van időd: Great Awakening

Lepa

Maradunk a zúzásnál, ezúttal a Rise Against debütáló albumát vesszük górcső alá. A kicsit garázsos hangzás ellenére már ezen az első kiadványukon is nagyon átjön minden, amit szeretni lehet a bandában: Tim McIlrath egyedi hangja, ahogy játszi könnyedséggel váltogat a tiszta ének és a hardcore üvöltés között, akár szótagról szótagra; a fogós, együtt éneklős dallamok, az egyszerre okos, szép és gyakran politizálós szövegek, na meg a kirobbanó energia. A Rise Against a legjobb dolgokat vette át zenei példaképeitől (Bad Religion, Pennywise vagy éppen Minor Threat, Black Flag), és az egészet egy nagyon hiteles, szerethető és őszinte masszává gyúrta össze. Ironikus módon azonban ennek a szétpolitizált albumnak az egyértelmű csúcspontja egy elmúlásról (vagy elmúlt szerelemről?) szóló dal, az Everchanging. Sírnivalóan szép szöveg, fogós dallamok, dübörgő energia (utóbbi kettő mondjuk az összes számra igaz), és tökéletes felépítés: nem hiába közelíti a 4 percet ez a nóta, miközben a többi jobbára két perc körül vagy az alatt van. Ha egy számot kéne ajánlanom, természetesen ez lenne az, de szánjunk pár percet legalább 2-3 további remekműre is, hiszen az Alive and Well, a Great Awakening és a Six Ways ’Til Sunday is megér egy misét… vagy lázadást. A kompletisták pedig hallgassák meg a két bónuszt is, a 18 szám így is csak 40 perc. Öklöket a magasba!

Ha csak egy számra van időd: Everchanging

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr8514110127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása