2018. szeptember 01. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

271. Placebo – MTV Unplugged (2015)

placebo-mtv_unplugged_400x400.jpg

Lepa

A Placebo mindig is zseniális számokat írt, és bár vannak gyengébb albumaik, de nincs olyan, amin ne lenne legalább 2-3 hatalmas nóta. Akusztikus hangszerelésben pedig még jobban kijön, hogy ezek a dalok bárhogy működnek, rögtön a második For What It’s Worth bizonyítja, hogy volt létjogosultsága a számok akusztikus újragondolásának (és élő előadásának). A Because I Want You hangzása pedig annyira szép telt, hogy észre se vesszük, hogy elvileg unplugged (bevallom, én hallok benne torzítást is). Természetesen megszólalnak itt a zenekar legnagyobb slágerei (Every You, Every Me; Without You I’m Nothing, The Bitter End) és egy-két ritkaság is. Sokszor teljesen újra vannak gondolva a nóták (például az említett Every You…), és pár extrém hangszer is felcsendül (lásd: Post Blue). Aki esetleg nem szereti Brian Molko hangját, az nyilván ezt se fogja szeretni, de aki esetleg a Placebót „csak úgy simán” nem szereti, az megpróbálkozhat ezzel a felvétellel, mert egész más hangulatú, mint a sorlemezeik. Gyors tempókra azért ne számítson senki. Nagy a kísértés, hogy nagy kedvencemet, a Bitter Endet emeljem ki, de az nem annyira jellemzi az albumot, így egy lassabb nótát ajánlok az olvasó figyelmébe.

Ha csak egy számra van időd: Because I Want You

Dönci

A Placebo az a zenekar, aki simán lehetne a Muse is, csak nekik nem céljuk, hogy minél nagyobb közönséget hódítsanak meg. És ezt a Muse-zal szembeni minden ellenérzéstől mentesen mondom. És ebben az is benne van, hogy a Placebo ritkán próbál kitörni a saját keretei közül. Viszont egy végtelenül szimpatikus keretrendszerben az ott lévő elemek minden csínját-bínját ismerik, ezért is tudják az ott született dalokat jól előadni akusztikus(abb) hangszerelésben is. A Meds szomorú sötétsége ebben a verzióban például sokkal jobban érvényesül, mint a normál hangszerelés során. A Bosco pedig (bár nem változik sokat) még mindig az egyik legszebb és legjobb ballada, amit a zenekar valaha írt. A kanunon (vajon így írják magyarul?) előadott Post Blue is elég ügyes. Nem nagyon lehet fogást találni ezen az átdolgozós lemezen: kellő mennyiségű sláger, kellő mennyiségű feldolgozás és kellő mennyiségű ritkábban játszott dal is helyet kapott. Talán a Meds mutatja meg legjobban, miért is érdemes végighallgatni mind a 75 percet.

Ha csak egy számra van időd: Meds

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9714202003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása