2018. szeptember 04. 23:36 - Az 500 legjobb album 2 arca

268. Millencolin – Pennybridge Pioneers (2000)

millen.jpg

Dönci

Vissza jól megszokott punkoláshoz, persze az enyhébb, slágeresebb fajtából. Megint csak egy rövid lemez jön, ahol alig van 3 perc fölötti felvétel, a zárlat balladája pedig a maga 4 perc 50 másodpercével pedig egyenesen művészkedésnek minősül. :D A lendület és a slágeres 3 akkordosok adottak a sikerhez itt is. Jó sok a közönségénekeltetős refrén vagy vokál (Material Boy; Penguins&Polarbears), de még ezek mellett is a Devil Me és a The Mayfly a leginkább slágeres hangvételű darabok. Aki kedveli a stílust, annak ezzel a koronggal sem lesz baja (sőt), aki viszont nem barátja az ilyeneknek, az adjon esélyt a Devil Me-nek.

Ha csak egy számra van időd: Devil Me

Lepa

A svéd Millencolin a skával fűszerezett skatepunktól jutott el a saját stílusához, egyfajta középtempós, enyhén punkos hatású power-pophoz, amit tagjai leginkább „softcore”-nak aposztrofálnak. Ez a negyedik albumuk, és az első, amin teljesen elbúcsúzunk a skától, nagyrészt pedig a skatepunk hatásoktól is (legalábbis a tempót tekintve) – viszont itt érződik először, hogy megtalálta saját hangját a banda, ráadásul a számok is működnek, nagyon jól vannak megírva. Az énekes Nikola Sarcevic (ő nem teljesen svéd…) mindig is a többszólamú bridge-ek és refrének írásában volt a legerősebb, némelyik első hallásra megfog és nem enged, ilyen például a címében Madonnát idéző Material Boy, a Hellman vagy a Devil Me. Szokás szerint jó sok (öt) címben van állatnév, de amúgy a címadás és a szövegírás szerintem sose volt a zenekar erőssége, saját bevallásuk szerint a szövegek néha már csak a stúdióban véglegesednek (lehet, hogy ez a nem anyanyelvi éneklés hátránya?). Viszont dallamok tekintetében az egyik legerősebb „kilencvenes befutású” softcore-zenekar, érdemes nem csak egy-két refrénjüket megfülelni – főleg, hogy szerintem nem a leghallgatottabb dalaik (No Cigar, Penguins&Polarbears) a legjobbak az albumról. Fun fact a végére: ez az album sokáig mp3-ból kiírt CD-n volt meg nekem, és nem vettem észre, hogy ábécésorrendben írták ki, így azt hittem, az A-Ten a kezdő szám. Egy zseniális nyitódalnak tartottam sokáig, erre kiderült, hogy tizenkettedik.

Ha csak egy számra van időd: A-Ten

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr8914221057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása