2018. október 05. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

237. Morning Glory – War Psalms (2014)

war_psalms.jpg

Lepa

A Morning Gloryra az eggyel korábbi albuma kapcsán azt írtam, hogy az egyik kedvenc ismeretlen punkbandám, és tényleg nem fér a fejembe, hogy miért nem népszerűbb: ezen a nagyon furcsa albumon például hihetetlen skálát járunk be, egymást váltják az egyperces, szinte csak átkötő jellegű, hipergyors hardcore-punk zúzások, az ököllengetős himnuszok, a metálkodások, a 4-5 perces minioperák, a zongorás balladák vagy éppen a törzsi tánc. Annyi hatás keveredik itt a punkba, hogy felsorolni is nehéz, de minden számot olyan természetességgel adnak elő, mintha ez lenne a világ legegyszerűbb dolga. Említettem már, hogy Ezra Kire énekhangja nem a legkellemesebb néha, de ettől függetlenül csodálatos zenei élményben van részünk, vonósok, zongora, szinti, fúvósok támogatják meg az egyveleget. A tematika pedig szinte konceptlemezzé teszi: visszatérő elem a küzdés, a változtatni akarás, a háború (és béke), a nyugalom megőrzése és egyéb világmegváltó témák. Nagyon nehéz egy dalt választani, de talán a Know Your Wrongs mutatja meg legtöbb oldaláról a zenekart: van benne zongora, fél percig tartó óózás, Clash-referencia, zúzás és jó szöveg. A vicces klipek kedvelőinek viszont a Punx Not Dead, I Am való (bár az is zseniális zeneileg és szövegileg is), a könnyed punkolások kedvelői pedig a legslágeresebb, bár kicsit egyszerűbb Standard Issue-t válasszák.

Ha csak egy számra van időd: Know Your Wrongs

Dönci

Na igen, nehéz belőni ezt a stílust is. A múltkor is megszenvedtünk a címkékkel. Csak az attitűd miatt (meg az egyszerűség kedvéért) hívom majd punknak, de - ahogy korábban is említettem – annyira punk ez, amennyire a Clash volt, vagy amennyire a System of a Down metal. Hiszen olyan tempó- és stílusváltások jellemzik, amilyeneket csak a legjobbak képesek kihozni magukból. Az ének végig karcos hangon hallható (hiszen Ezrának csak olyan van), viszont az énekstílus igazodik a váltásokhoz. Sokszor rikoltó, kiabáló, máskor dallamos és fülbemászó. A Home Free pedig az egyik legjobb altatódal, amit lemezre írtak (kivéve talán a Dal elalváshoz című Kispál-nótát). Én az egyik klipes felvételt, a Punx Not Dead, I Am címűt javaslom ismerkedéshez, mert A) én is ezzel ismertem meg a zenekart, B) abban benne van nagyjából minden, ami megtalálható a korongon.

Ha csak egy számra van időd: Punx Not Dead, I Am

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2314277055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása