2018. október 13. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

229. Leonard Cohen – Ten New Songs (2001)

leonard_cohen-ten_new_songs_400x400.jpg

Lepa

A világ egyik legfantáziátlanabb albumcímével állunk szemben (nem számítva a kazalnyi címtelen albumot). Viszont zeneileg és szövegileg Leonard Cohen sose volt fantáziátlannak tekinthető, habár nem váltottak világot a számai olyan értelemben, hogy nem újították meg egyik általa kipróbált műfajt sem. Egyszerűen csak kellemes hallgatni, és kész – sokszor ennyi is elég, ahogy az ő esetében is. Habár ezekre a nótákra inkább csak lassúzni lehet, mint bulizni, bűn lenne őket kihagyni az életünkből: mély és komoly szövegek rejtőznek a retro tánczenés álarc mögött.

Ha csak egy számra van időd: Alexandra Leaving

Dönci

Emlékszem, elég nagy felhajtás övezte ezt a korongot, mert Cohen bácsi ez előtt 9 évvel jelentetett meg új anyagot. A folktól elmozdult a blues, a soul és a jazz felé, és Sharon Robinsonnal közösen 10 igazán erős, költői dalt tettek le az asztalra. Az A Thousand Kisses Deepről korábban azt gondoltam, szeretném, ha lejátszanák a temetésemen, de már nem. Kicsit depresszív a hangvétele. :) (Pedig milyen vidám dolog egy temetés. :D) Mindenesetre majdnem minden felvételre ráhúzható az éteri jelző annak ellenére, hogy a szövegek sok esetben elég keserűek. Nagy táncos mulatságokra nem javasolt, de meditatívabb tevékenységekhez jó szívvel ajánlom.

Ha csak egy számra van időd: That Don't Make It Junk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr514292841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása