2018. december 11. 20:58 - Az 500 legjobb album 2 arca

170. R.E.M.: Collapse Into Now (2011)

 rem.jpg

Dönci

Az R.E.M. utolsó sorlemeze után nem sokkal bejelentette, hogy abbahagyják a közös zenélést. Ennek semmilyen előzetes jele nem volt, így mindenkit sokkolt a hír. Viszont ha meghallgatjuk a Collapse Into Now-t, szerintem nem kell szégyenkezniük, amiért ezzel a koronggal zárták a munkásságukat. Gyakorlatilag minden benne van, amit a zenekar valaha tudott: jó érzésű gitárokkal tarkított alternatív muzsika (Discoverer; All the Best); tökéletes, mélázós lassú szám (Oh My Heart; Walk It Back; Every Day Is Yours to Win); erőteljes pankolás (That Someone Is You) és countryba hajló örömzenélés (It Happened Today – ahol Eddie Vedder sakálvokálja már csak hab a tortán). Az meg külön jó a Blue-ban (Patti Smith vokáljain kívül), hogy a nyitóriff a zárlatban visszatér, így egyből újra is lehet pörgetni az egészet. Aki nem ismeri a zenekart, annak egyébként tökéletes beugró lehet ez a lemez, mert olyan, mintha egy új dalokból álló best of lenne. Aki meg ismeri, annak szintén pont ezért lehet jó. Szóval mindenkinek jó szívvel ajánlom.

Ha csak egy számra van időd: Discoverer

Lepa

Az R.E.M. utolsó albumáról beszélünk – bár erre persze sose lehet mérget venni, hiszen láttunk mi már karón varjút, és rég feloszlott zenekarokat is új albumot kiadni. Mindenesetre úgy tűnik, nem lesz már több új dalt tartalmazó kiadványuk, és búcsúzásnak ez egy teljesen korrekt, sőt inkább tisztes, főhajtást érdemlő lemez. Benne van minden, ami a zenekar védjegye: a karakteres ének, az édesbús dallamok, a lágyság és a vadság is – mindez néha abszolút slágeres (Überlin) vagy lendületes módon (Alligator…), néha pedig elvontabb, mélázósabb és szomorkásabb csomagolásban (Every Day Is Yours to Win), de teljesen egységesen.

Ha csak egy számra van időd: Überlin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr514472462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása