2018. december 26. 10:52 - Az 500 legjobb album 2 arca

155. The Specials – The Specials (1979)

specials.jpg

Lepa

A Specials az egyik legalapabb brit skazenekar, nem is tudom, hogy maradhatott ki a Rolling Stone listájáról. Ez a legelső albumuk ha nem is stílusteremtő, de minden kétséget kizáróan meghatározó klasszikus. Mindenkinek illik ismernie, aki legalábbis nem irtózik a műfajtól. Olyan klasszikus felvételek sorakoznak rajta, mint az A Message to You Rudy, a Concrete Jungle vagy a Monkey Man. Nyugodtan felrakhatjuk a polcra ezt a 40 éves kiadványt a legjobb Madness-lemezek mellé.

Ha csak egy számra van időd: A Message to You Rudy

Dönci

A névválasztás sokat elárulhat egy zenekarról, viszont ha valaki meglátja ezt a nevet (és ha valaki olyan, mint én), egyből egy lányzenekarra asszociálhat. És mekkorát téved. Itt kérem, ska pörög, méghozzá eléggé autentikus dallamvezetéssel, ami azért is nagyszerű, mert a tagoknak nem sok köze van Jamaicához. Ennyire hangulatos albumai a korszakból a Madnessen kívül a The Clashnek voltak. És persze az is inkább clashes, hogy a hangzás garázsos, az ének meg ilyen-olyan (mondhatni, nem jutnának tovább a tehetségkutatókon). Ugyanakkor rengeteg táncolható, slágeres felvétel van: Nite Club; Too Hot; (Downing of a) New Area; A Message to Rudy. Az egyik legviccesebb viszont a Stupid Marriage. A Little Bitch gitártémáját pedig később felhasználták valami reklámhoz szerintem. Aki amúgy bírja a skát, annak kötelező, aki pedig csak szórakozni akar, az sem lő mellé vele.

Ha csak egy számra van időd: Stupid Marriage

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5214497982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása