2018. december 27. 12:08 - Az 500 legjobb album 2 arca

154. Esti Kornél – Éjszaka van (2016)

ejszaka_van.jpg

Dönci

A hallgatás napján még ez a legutóbbi Esti Kornél-lemez, de pont a hallgatás hetén jelenik meg az Eltűnt idő,* így az olvasás napján már csak az eggyel korábbi lesz. Ha a Ne félj című korongot általában szakításhoz javasoltam, akkor ezt csak úgy dühvel vegyes rosszkedvhez ajánlom. A gitárok sokkal jobban karcolnak, a hangzás sokkal teltebb, Áron hangja sokkal erőteljesebb, és a refrénekben általában sokkal több a kiabálás. De ez nem is baj, mert ahol ennyi gitár ilyen hangerővel szól, ott muszáj az éneket is hangosra venni. Nehéz egy számot kiemelni, mert az Ez a város a bódult bolyongást kapja el remekül, az Egyedül a párkapcsolat hiányának frusztráltságát, a Nevetve az „inkább vagyok valakivel, mint egyedül, akkor is ha rossz” érzését fogalmazza meg tökéletesen, a Segítség balladájánál jobbat pedig Sziámi óta nem írtak. És akkor még nem beszéltünk a legendás „kibaszom a szívemet a picsába” sorról a Nem kár végén. Szóval valószínűleg mindenki talál majd magának való darabot, ha végighallgatja. Az egyszámosoknak pedig a címadót ajánlom, ha már arról nem írtam egy betűt sem.

* Meg is jelent, ha ma állítanánk össze a listát, tutira szerepelne rajta.

Ha csak egy számra van időd: Éjszaka van

Lepa

Éjszaka van címmel nem lehet vidám albumot csinálni, viszont az Esti Kornél névhez nagyon is passzol (bár erre az egy lemezre felvehették volna az Éjszakai Kornél nevet is). A frusztrált érzések szinte átsütnek a lemezen, de mindezt olyan jól házasították a gitárok gyönyörűen vonyító muzsikájával és a hatásos vokálteljesítménnyel, hogy mégiscsak öröm hallgatni. Külön kiemelném a ritmusok egyediségét: többnyire 4/4-esek az ütemek, mégis változatosak tudnak maradni köszönhetően pl. a szaggatott pengetésnek és a gyorsulásnak (Egyedül) vagy a kis leállogatásoknak, szüneteknek (Valami készül; Ki vagyok én?). Sok amerikai indie/rock zenekar is megtanulhatná, hogy nem muszáj folyamatosan pengetni a gitárt, a szaggatottság sokkal izgalmasabbá tudja tenni a gitárzenéket (is). Végig le fogja kötni ez az album morózus kedvű alteros olvasóinkat.

Ha csak egy számra van időd: Egyedül

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1214498150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása