2019. március 16. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

75. The Vandals – Oi to the World (1996)

the_vandals_oi_to_the_world.jpg

Lepa

A mai albumot egy mondatban is tudnám kimerítően jellemezni: minden idők legviccesebb karácsonyi (punk)albuma. A szövegek egytől egyig zseniálisak (az A Gun for Christmas arról szól, hogy pisztolyt kérek karácsonyra, „hogy megvédjem a többi ajándékomat”; a Grandpa’s Last Christmas a meghalni nem akaró vén nagypapával való karácsonyozásról (vö. South Park); a My First Christmas as a Woman pedig arról, amire a címe utal). Aki utálja a karácsonyt, az azért fogja szeretni ezt a lemezt, aki meg szereti, az azért. A lényeg, hogy a punkot és a helyenként hamis éneket bírni kell hozzá. Aki nem bírja, az járjon csodájára a tradicionális karácsonyi hangszerelésű (de igencsak rendhagyó szövegű) Christmas Time for my Penisnek, mindenki más vegye fel ezt a lemezt is a karácsonyi lejátszási listájára. Fun fact: a címadó Oi to the Worldből a No Doubt is feldolgozást készített még 1997-ben, a klipje megtekinthető a YouTube-on. Fun fact 2: az album először karácsonyi hangulatú borítóval jelent meg, de túl sok figyelmetlen vásárló vette meg és akadt ki rajta, ezért aztán csináltak neki egy kevésbé megtévesztő, punkosabb borítót is. 

Ha csak egy számra van időd: A Gun for Christmas

Dönci

Igazából ez a lemez tökéletes példa arra, mit tud kezdeni a karácsonnyal egy punk zenekar. Gyakorlatilag a Ramones Merry Christmas (I Don't Want to Fight Tonight) c. számának szellemiségét viszik tovább, csak megtámogatták egy jó adag prosztó poénnal is a szövegeket, amilyeneket legutóbb a Prosecturánál hallhattunk nagyjából (lásd: Grandpa's Last X-Mas; Christmas Time for My Penis és még sorolhatnám). Szóval kell egyfajta hozzáállás, hogy az ember betgye ezt a lemezt, viszont amikor ebbe a hangulatba kerül az ember, akkor tökéletes választás. Hiszen (szerintem) csak a legkomolyabb dolgokból érdemes viccet csinálni. Szóval mindenkit óva intek a lemeztől, aki a karácsony szentségét 100%-ig komolyan gondolja, még az egy dal alól is felmentem ezeket az olvasókat.

Ha csak egy számra van időd: Oi to the World 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1414683430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása