2019. április 15. 10:17 - Az 500 legjobb album 2 arca

45. Red Hot Chili Peppers – By the Way (2002)

rhcp.JPG

Lepa

A rekordokat döntögetően népszerű Californication után nagyok voltak az elvárások az RHCP-vel szemben, és nem is okoztak csalódást. Bár nem szárnyalták túl az előző lemez sikerét (nehéz is lett volna), de alapjában véve ugyanabban a mederben haladtak tovább előre, és jó pár hasonlóan slágeres, világhódító nótát sikerült szülniük. Ilyen a címadó/kezdő dal, a rögtön utána következő Universally Speaking, a The Zephyr Song és a Can’t Stop – legalább ezeket mindenképp érdemes ismerni, de valószínűleg ismerik is legtöbben a blogolvasóink közül. De a többi se marad el ettől a szinttől – az igényes funkys pop-rock kedvelői újabb gyöngyszemet kaptak a gyűjteményükbe 2002-ben ezzel a lemezzel. (Egyedül a Warm Tape című szerzeménnyel nem tudok mit kezdeni, de ez inkább zárójeles megjegyzés – zárójelbe is teszem.)

Ha csak egy számra van időd: Can’t Stop

Dönci

Nagyon magasan volt a léc a Californication után az RHCP történetében, de nem vallottak kudarcot. egy rakás jó dalt írtak erre a korongra, ami a funkys-rappelős-éneklős vonal non plus ultrája lett sok esetben. Az ilyen lemezek esetében mindig azt sajnálom a legjobban, hogy van egy csomó sláger, ami a repertoár kötelező eleme lesz, viszont emiatt egy csomó igazán kiváló szám háttérbe szorul a koncertek alkalmával (ha csak erről az albumról beszélünk, akkor ilyen pl. a This Is the Place, a Dosed, a Throw Away your Television, a Cabron, az On Mercury, a Minor Thing vagy a Venice Queen). Nehéz lesz megint választani egyrészt azért, mert az összes dal reprezentatív, másrészt meg azért, mert túl sok zseniális felvétel van. Ma épp az On Mercury fogott meg a legjobban.

Ha csak egy számra van időd: On Mercury

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5814764856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása