2019. május 29. 00:01 - Az 500 legjobb album 2 arca

1. The Beatles – Magical Mystery Tour (1967)

mystery.png

Lepa

Elég furcsa album ez. Na nem (csak) zeneileg, hiszen eddigre a srácoktól már megszokhattuk a pszichedelikus vonalat és az ezzel járó különös zenei és hangszerelési megoldásokat. Hanem eleve az furcsa, hogy az egyik fele filmzene, a másik fele meg gyakorlatilag válogatás. Szóval elég saláta, mindennek ellenére egy kiemelkedő album a zenetörténetben (és az egyetlen, ha jól emlékszem, amely nem szerepel a Beatles-től a Rolling Stones legjobb 500-a között). A Hello, Goodbye és az All You Need Is Love mindenki által ismert slágerek, szeretem is őket nagyon (főleg az elsőt), de a kevéssé népszerű A oldalról nagy kedvencem a The Fool on the Hill. Búcsúzzunk hát azzal a számmal a blog harmadik szakaszától, Dönci és Lepa 500 legjobb albumától.

Ha csak egy számra van időd: The Fool on the Hill

Dönci

Egyesek mondhatják, hogy csaltunk, mert A) nehogymár itt is Bitlisz legyen az első; B) ez nem is egy album, hanem két EP összeollózása. De nekik azt válaszoljuk, hogy A) mi sem hittük volna (és különben is a mi listánk), és B) valójában csak az Egyesült Királyságban jelent meg dupla EP-ként, az USA-ban album volt (és különben is a mi listánk). :D Egyébként meg muszáj meghallani, mennyire elvont, utazós, pszichedelikus hangzásvilággal voltak képesek slágereket írni ezek az arcok (erre az egyik legjobb példa a Blue Jay Way loopjai vonósokkal vegyítve). A címadó levezető zongorái és The Fool on the Hill fúvósai mennyire zseniálisak? Ráadásul itt jelenik meg a nonszensz szöveg non plus ultrája az I Am the Walrusban (aminek nem mellesleg 16 akkord van az intrójában). Az meg, hogy Lennon és McCartney a gyerekkorai emlékeiket megörökítendő dalokkal „versenyeznek” egymással (Lennon: Strawberry Fields Forever; McCartney: Penny Lane) külön előnyére válik a korongnak. De persze beszélhetnénk az olyan világslágerekről is, mint a Hello, Goodbye, a Your Mother Should Know vagy az All You Need Is Love (pápárárárá). Hihetetlen, hogy mennyi mindent lehet 36 percben elmesélni, és milyen színvonalas zeneiséggel. Ja, nem mellesleg 1967-ből. Szóval valami ilyesmi miatt lett első nálunk (gondolom). Az meg mennyire furcsa, hogy az első 3 helyezzettünk mindegyike 38 perc alatti album. Ha már Lepa McCartney-től választott, akkor én Lennont hozok.

Ha csak egy számra van időd: I Am the Walrus

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9914847536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyláz 2019.05.29. 17:22:39

Na, akkor ennek örömére ezt most meg is hallgatom :) egyébként a Fool on the hill nekem is nagy kedvencem!

Ez az ucsó bejegyzés? Grat az egész sorozathoz, kiváló volt, köszi!

Az 500 legjobb album 2 arca 2019.05.30. 22:18:56

Köszönjük szépen a kitartó együttolvasást és együtthallgatást!
Egy kicsit most szusszanunk, holnap várható egy búcsúcikk, aztán meg ki tudja... még az is lehet, hogy lesz valamiféle folytatás.
süti beállítások módosítása