2015. november 17. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

180. Bob Marley & the Wailers – Natty Dread (1974)

bob_marley_and_the_wailers_natty_dread_300x300.jpg

Dönci

A Lively Up Yourself tipikus reggae (amúgy meg tök durva, hogy mindig meg kell néznem, hogy írják pontosan e zenei stílus nevét – ebből is látszik, mennyire kevéssé figyelek oda rá). No Woman, No Cry – a világ talán leghíresebb reggae-dala (és magyarul a leginkább félreértelmezett, elég csak Sub Bass Monsterre gondolnunk). Hiába, Bob nem az Oxford English nyelvi leleményeit alkalmazta, amikor azt mondta, „ne, asszony, ne sírj". :) Érdekes, hogy a szinti viszi itt a dallamot, a gitár inkább ritmushangszer. A Them Belly Full (But We Hungry) egészen ügyes volt. A Rebel Musicban a szájharmonika ér csak valamit, bár érdekes, hogy hosszú távon megszokja a fülem azt a dalt. Lehetséges, hogy ezt is érdemesebb lenne úgy hallgatni, hogy odafigyelek a szövegre. Viszont az munka és ilyen akcentus mellett számomra kicsit nehéz. :) „We are the sheep of my pastor" – énekli a So Jah Seh-ben, szóval tényleg szövegcentrikus. Időközben utánajártam, hogy a címadó dal fordítása kb. annyi lehetne: rasztahajú. A Revolution is híres lehet, mert ismerős. Kap egy hetest a gyengébbik fajtából.

B+ (7)

Lepa

Ez megvan egészében (mp3-ban egy életmű-DVD-n). Nincs sok hozzáfűznivalóm: reggae at its best. De mégiscsak sima reggae. Azért rajta van a világ egyik legnagyobb slágere nemcsak ebben a stílusában, hanem úgy általában, a No Woman, No Cry (aminek a címét sokan úgy fordítják, „Nincs nő, nincs sírás", miközben a szövegét elolvasva világos, hogy „Asszony, ne sírj", csak kicsit tört angolsággal). Klasszikus album a maga műfajában, de talán amúgy is megérdemel egy alsó A-kategóriát.

A- (8)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr288079166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása