2015. december 01. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

166. Metallica – Master of Puppets (1986)

metallica_master_of_puppets_300x300.jpg

Dönci

Ó, a születésnapomon jelent meg a lemez (csak a születésem után néhány évvel), ezt eddig nem is tudtam. A Battery egyből határozott indítás, szépen átmegy a reneszánsz akusztikus zenéből a tökös heavy (azaz thrash) metalba. A címadó sem veszít a kezdő lendületből. Bár – és ezért biztos sokan megköveznek – eléggé '80-as évekbeli hajmetal-gitározás van a közepén a vonósok alatt, ami már akkor sem volt valami bika. Miután újra beindul, utána már persze működőképes. A Welcome Home is odavágós – kemény basszus megy alatta. :) A The Thing That Should Not Be-nek is van húzása, viszont laposabb a többinél. Hm, lehet egyébként, hogy  az a bajom, hogy stílusában mindegyik dal nagyon hasonló, mert a Disposable Heroest is „háttérben tök jó" kategóriásnak érzem. Na jó, azért ez sokkal inkább meggyőz a végére – jól szétzúzzák a „back to the front" sorra. :) A Leper Messiah megintcsak közepes. Viszont az Orion tök jól nyit (bár lehet, hogy csak a középtempónak örülök). :) Fú, micsoda muzsikálás megy ott – megértem, hogy nem akarták énekkel elrontani. :) Csak az elhalkulásért kár a végén. Bár a Damage, Inc. meg hangosodással kezdődik, szóval ahhoz jól illeszkedik. Adok neki egy nyolcast, mert jó kedvem van, a születésnapomon jelent meg és mert igazából elég ügyes volt. :D

A- (8)

Lepa

Kíváncsi vagyok, az albumcímet mennyiben befolyásolta a „Master of Reality". Jó kis zúzás ez amúgy, örülök, hogy nem youtube-ról, hanem lossless m4a formátumban hallgatom. A címadó szám kicsit jobb, mint az első, mert dallamosabb az ének, de zenei aláfestés szempontjából mindkettő vérprofi. A harmadik szám kicsit uncsibb. A Welcome Home kezdése jó balladisztikus. Zseniális szám amúgy. A Disposable Heroes se rossz. A korai Metallicában az énekhang az egyetlen, ami lehetne jobb, később már szebben énekelt Hetfield. Az Orion még kiemelkedő, lehet, hogy az ének hiánya miatt tetszik annyira. Metálban valószínűleg 10/10 ez az album, de a világ összes albuma között is derekasan megállja a helyét, kap egy kilencest.

A (9)

Pedálgyerek Achievement (Master of Puppets; Welcome Home (Sanitarium); Orion)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr888124996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása