2015. december 06. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

161. Radioheaed – OK Computer (1997)

radioheaed_ok_computer_300x300.jpg

Lepa

Már címében is a modernitást sugározza az album, és anno úttörő volt szerintem, de ma is kiemelkedő. Van rajta jó pár zseniális alkotás, például a Paranoid Android. Az pedig korábban le se esett, hogy a Subterranean Homesick Alien dalcím egy Bob Dylan-nóta, a Subterranean Homesick Blues variációja. Jó amúgy az a szám is. Az Exit Music durván depis (amúgy szintén zseniális a maga nemében). A Karma Police jelentősége viszont szerintem kicsit túl van értékelve. A Fitter Happier jó, az Electioneeringben meg végre van egy kis zúzás. A No Surprises pedig talán az egyik kedvenc Radiohead-számom úgy általánosságban is. Utána ahhoz képest már nem lehet nagyot dobni. Összességében nekem egy gyengébb 9-es az album, akárhányszor hallom, mindig kiemelkedőnek tartom, de ritkán kerülök olyan hangulatba, hogy magamtól ezt akarjam hallgatni.

A (9)

Dönci

Ezt a lemezt is hallottam félig élőben. 6 számot is eljátszottak erről a Szigeten 2007-ben (vagy 2006-ban?). Az Airbag jó kezdés, a koncertet is azzal nyitották. :) A Paranoid Android váltásai zseniálisak. A Subterranean Homesick Alien pedig gyönyörű, tetszik alatta a dob ritmusa. Az Exit Music (For a Film) nyilván Baz Luhrmann filmje miatt kapta a címét. Mellesleg kevés jobb ballada íródott az elmúlt 20 évben. A Let Down is fantasztikus. A Karma Police-szal ismertem meg a zenekart, nem tudom nem szeretni, szentimentális élmények fűznek hozzá, ráadásul a videoklipben Kovács Lajos bácsi szalad az autó elől. Mi kell még? A Fitter Happierről mindig egy kedves barátnőm jut eszembe, aki megtanulta a teljes szövegét ugyanígy, szaggatottan elmondani. Csak ezért tetszik, egyébként nem lenne jó. Az Electioneering a klasszikusabb hangvétele miatt jó a Fitter Happier után, de a Climbing up the Walls még ütősebb (mellesleg az énekdallamát 3 évvel később Marilyn Manson lenyúlta a Lamb of God c. nótájához). A No Surprises is kellőképpen nyomasztó videoklippel van megáldva, pedig a dal a xilofon miatt eléggé tingli-tangli (de a jó értelemben). A Lucky a leginkább pozitív kicsengésű dal, viszont ahhoz meg olyan depresszív zenét írtak, hogy csak na. Imádom az ilyen kettősséget. A The Tourist is fantasztikus a zárlatban. Azt hiszem nehezemre esne 10-esnél gyengébb értékelést adnom.

A+ (10)

Proud Owner Achievement

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr298125102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása