2016. január 05. 01:31 - Az 500 legjobb album 2 arca

131. Various Artists – Saturday Night Fever: The Original Movie Sound Track (1977)

thebeegeessaturdaynightfeveralbumcover.jpg

Lepa

A Stayin' Alive talán minden idők legismertebb diszkószáma. A How Deepet is ismertem szerintem, az már nem hasít annyira. A címadó nem annyira ismerős. Érdekes módon ezek elég lassú nóták diszkózene létükre. Hiába, hetvenes évek… Az A Fifth of Beethoven ismerős, és nemcsak a híres szimfónia miatt. Jó kis átdolgozás. Aztán a lemez közepe felé elkezdem unni ezt a stílust. Azért a kor hangulatát adja (bár fura belegondolni, hogy a Never Mind the Bollocksszal egyidős lemez). A Jive Talkin' nem rossz a lemez második felén. A Salsation pedig vicces számcím, és jó is a nóta. Jó sok instrumentális nóta is van (pl. K-Jee) – rendben vannak, de 4 perc sok belőlük. A záró Disco Inferno 10 percét szintén soknak tartom. Amúgy élvezhető volt az album annak ellenére, hogy nem a stílusom.

B (6)

Dönci

Úristen, a Stayin' Alive-nál talán nincs is nagyobb diszkósláger a világon, és egyébként szerintem a világon nincs olyan ember, akit ne táncoltatna meg ez a darab. Bevallom, koromnál fogva a How Deep Is Your Love?-ot először a Take Thattől hallottam annak idején. Az eredeti azért jobb. Bár az is eléggé nyálas. A Night Fever is kegyetlen nagy sláger, bár kevésbé ütős. A The Fifth of Beethoven eléggé zseniálisan lett megdiszkósítva. A More Than a Woman nem olyan jó, hogy két verzióban is felkerüljön. A Manhattan Skyline kellemes a háttérben. A Calypso Breakdown eléggé uncsi. A Night on Disco Mountain közepén lévő cirkuszos muzsikák eléggé bejönnek, de a többi annyira nem. A filmben viszont valószínűleg tökre működőképesek. Azért a Jive Talkin'-ig eljutva már kicsit uncsi ez a lemez. Nagyon sok hasonló tempójú/hangulatú/felépítésű dal követi egymást. (Hozzátéve azt, hogy szívesebben mennék diszkóba '77-ben, mint manapság). :) A You Should Be Dancing is hosszúnak tűnik, pedig alig több 4 percnél. A Salsation és a K-Jee is semmilyen darabok voltak. Lássuk, a végén a majdnem 11 perces Disco Inferno milyen lesz: ígéretes az első 3 perc, a The Trammps kitett magáért. A Let the Good Times Roll snippet is megvan benne, az sem rossz. :) Dicséretes, hogy nem unalmas, pedig nincs benne váltás. A lemez összességében 6 pontot ér.

B (6)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr168234992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása