2016. február 03. 01:02 - Az 500 legjobb album 2 arca

102. Cream – Fresh Cream (1966)

fresh.jpg

Dönci

Hinnem kell a dokumentációnak, hogy ez már a 3. Cream-lemez, amit hallgatok, de bárhogy töröm a fejem, nem tudom felidézni a másik kettőt. Ez ellenben elég jól nyit. Az N. S. U. is nagyon tetszik. Kellőképpen pszichedelikus. Hű, a Sleepy Time, Time is mennyire hangulatos. Nagyon jók a gitárok végig a lemezen. A sok szóló általában zavarni szokott, itt viszont egészen a fülembe mászik mindegyik darab. A Dreaming a folytatásban hasonló hangulatot hoz (nem véletlenül kerültek egymás után a címeik alapján sem). A Sweet Wine kicsit gyengébb, mint a többi, de még mindig jó. A Spoonful viszont nem tetszik, viszont sajnos ez a leghosszabb dal az albumon. A Cat's Squirrel sem fekszik annyira valamiért. A Four Until Late countryja kifejezetten jó ezek után, de a Rollin' and Tumblin'-ban ezt túltolják. Az I'm So Glad megint tetszik. A Toad dönti el majd a végén, hogy milyen értékelést kap 6 és 8 között. Tetszik az instrumentális őrület, de marad a 7 pont.

B+ (7)

Cream Little Expert Achievement; Virgin Listener Achievement

Lepa

Ahhoz képest, hogy ez már a harmadik Cream-album a listán, nehezen tudok bármit is felidézni tőlük. Amúgy erősen nyit, jó kis progresszív zene. Nem túl slágeresek a dallamok. Talán a Dreaming az, ami kicsit rádióbarátabb, amúgy túl sok a hangnem- és tempóváltás. A Sweet Wine is bejön, főleg a vége felé, egyébként a The Who Acid Queen c. számára emlékeztet. A Spoonful viszont már az a tipikusan elnyújtott hippiskedés, ami végül tönkretette a hatvanas éveket. A Four Until Late visszavesz a kísérletezésből, egyből jobb is. A Rollin' and Tumblin' címűnek sajnos semmi köze a Gaslight Anthem azonos című nótájához. Annál több a Muddy Waters-féléhez. Az I'm Glad szövege biztos nem nyert semmilyen díjat. Az album végén meg egy teljesen fölösleges dobszólóval búcsúzunk a Creamtől. Ha még koncertfelvétel lenne... Ez továbbra sem az én zeném.

B- (5)

Cream Little Expert Achievement

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr968340690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása