2016. február 17. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

88. Johnny Cash – At Folsom Prison (1968)

folsom.jpg

Dönci

A címadó az elején nem véletlenül híres. Nagyon király ballada: ütős szöveg, jó dallamvezetés. A Dark as the Dungeon is nagyon jó, és vicces a beleröhögés. :) Aztán a köztes konferensszal megfejeli. :D Az I Still Miss Someone is fergeteges. Eddig egyértelműen Johnny Cash a country egyik legfényesebb csillaga. Ilyen szempontból Dylan előtt van számomra. A Cocaine Blues is zseniális. Azta, a 25 Minutes to Go szövege is mennyire ütős. Jól kiválogatta a dalokat a börtönben. Ha ilyen marad a lemez, beruházok rá előbb-utóbb. Az Orange Blossom Special harmonikája zseniális. Mivel úgysem tudok már dicsérő jelzőket, csak annyit írok, hogy a The Long Black Veil röhögése ismét nagyszerű. A vízkérés és a minőség bírálása is hatalmas. Nagyon értett a közönséghez ez a fószer. A The Wall is iszonyatosan kemény. Két számmal a vége előtt 10 ponton áll a lemez. Meglepődnék, ha nem ez lenne a végítéletem. Elég durvák amúgy a bejelentések közben és a végén. Egy pillanatra sem feledhető, hol van az előadó. Kőkemény 10-es.

A+ (10)

Pedálember Achievement

Lepa

A legkirályabb albumkezdés: „Hello, I'm Johnny Cash” – és hatalmas ováció. Magyarországon nincs nagy hagyománya a börtönkoncerteknek, Amerikában biztos több van, a listán is volt már egy ilyen album. Azért megnéznék egy System of a Down- vagy akár Justin Bieber-börtönkoncertet (utóbbit nem végig). Szuper hangulata van az összes számnak, a 25 Minutes to Go talán a legjobb az első ötből. Hallatszik a beleélés, láthatólag nagyon élvezi a koncertet, és ez sokat számít (nagyot dob az egyszerűbb kantrinótákon is). Jó sokszor el is röhögi magát számok közben, nem mindig értem, miért – a szövegen? A Jacksonban aztán jól jön a női énekhang, kicsit feldobja a koncertet zeneileg, bár addig sincs nagyon gond. A rövidebb számok, mint az I Got Stripes, ütősebbek, de volt pár jó ballada is, illetve az Orange Blossom Special harmonikázása is jó volt. A Greystone Chapel tökéletes zárás, és ez is pont az adott börtönről szól. Jó kis koncert lehetett ez. A végén nem teljesen értem, mi történik, meg ki mit mond a mikrofonba, de majd utánaolvasok. Zenetörténeti eseménynek tűnik ez az albumfelvétel. Az értékelés kizárólag a zenére jár.

A- (8)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr828393806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása