2016. február 20. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

85. Bruce Springsteen – Born in the U.S.A (1984)

born-in-the-usa-300x300.jpg

Lepa

Ki ne ismerné a címadó számot? Én mondjuk nem szeretem, nem is értem a sikerét, hacsak nem a patrióta amerikaiak repítették a csúcsra (biztos így volt). Ráadásul mindig a Pajzs a résen c. vígjáték jut eszembe róla, amikor hallom. Utána az égvilágon semmi érdekes nincs a Downbound Trainig, ami viszont jó. Az I'm On Fire se rossz, ezek a lassabbak jönnek be – a szintis, 80-as pop-rock számok viszont szörnyűek. Primitívsége ellenére viszont az I'm Goin' Down bejön. Talán azért, mert akár Ramones-szám is lehetne. A zárás nem annyira rossz, de nem menti meg a lemezt – túl sok rajta a nyolcvanas proto-bonjovi.

B- (5)

Dönci

Nem véletlenül sláger a címadó. Egyből a füledbe mászik, ráadásul az amerikaiak szeretik a (lokál)patriotizmust. A Cover Me pedig miért nem sláger? Iszonyatosan erős a jóféle lakodalmas vonal benne (ez vajon oximoron?). A Darlington County pedig szintén ugyanez a vonal. A sálálás slágerek azért mindig utánozhatatlanok. :) A Downbound Train is zseniális. Igazából eddig hibátlan a lemez. Az I'm on Fire gitárkaparászása is elképesztő. Hű, de nagyon bejön ez a muzsika. A No Surrender is elég kellemes, függetlenül attól, hogy az összes számban ugyanaz a szintieffekt van, amiben van. :) A Bobby Jean és az I'm Going Down is elég gyenge sajnos. Sőt, a Glory Days is feledhető. A Dancing in the Dark viszont az egyik kedvenc Springsteen-dalom. A Your Hometown is aranyos zárlat. Kár a B oldalért.

A- (8)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr68402796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyláz 2018.11.14. 13:53:53

Nagyrészt egyetértek a kritikával, nekem sem ez a kedvenc Springsteen lemezem, viszont az első, ezért mégis különleges helyet foglal el nálam. Mikor megismertem még alig tudtam valamit angolul, de nagyon kíváncsi voltam, miről énekel, ezért anyu kolléganője lefordította nekem az összes szöveget magyarra, de angolul is szinte az összes a fejemben van azóta is, annyit hallgattam :) A Born in the USA-nek egyébként van egy korábbi, akusztikus változata, ami azt hiszem még a Nebraska albumról "maradt le", és annak a hangulatában fogant, érdemes meghallgatni: www.youtube.com/watch?v=3UBei3n4FOY

ps. én szeretem a Bobby Jean-t is, igaz ebben a szövege is közrejátszik, amit imádok

Az 500 legjobb album 2 arca 2018.11.14. 15:48:16

Köszönjük a dalt!

Az meg kimaradt a fentiből, hogy a címadó ráadásul eléggé szarkasztikus hangvételű darab. :)
süti beállítások módosítása