2016. február 24. 08:01 - Az 500 legjobb album 2 arca

81. Paul Simon – Graceland (1986)

paul_simon_graceland_300x300.jpg

Lepa

Jó fura a zenei aláfestése az első számnak a harmonikával és más, mély hangú rézfúvós hangszerekkel. A dallamvilága már nem annyira rendhagyó. A címadó sikerét (minden idők legjobb 500 számának egyike ugye) nem nagyon értem. A Gumboots az első, ami jónak mondható. Amúgy nagyon fura az összes szám, nem tipikus zene, furcsák az aláfestések, a ritmusok. A Diamonds... gospeles eleje is bejön. A You Can Call Me Alt pedig ismertem, ez egy nagyon tipikus, jellemző slágere a 80-as éveknek. A témáját biztos sokan hallották, gyerekkoromban tetszett. Talán valami filmben is felbukkant. A Homeless eleje is ilyen gospeles vagy törzsi jellegű, királyos. Szeretem az ilyen kórusokat. Könnyűzenében furcsa, de mégis beleillik ezekbe a számokba. A That Was Your Mother harmonikás kísérete is bejön. Az All Around the World pedig megint ismerős – vagy csak az oroszlánkirályra emlékeztet. Nem rossz album, de valami nekem hiányzik belőle az egyedi megoldások ellenére is.

B+ (7)

Dönci

Ez egy elég híres lemez, a címe tökre ismerős. Kíváncsi vagyok, lesz-e rajta ismerős darab számomra. Az első kapásból nem az. És meglehetősen furcsa. Valamiért gitáralapú muzsikát vártam. Ó, hát persze, a címadót ismerem. Rajta van az 500 legjobb dal listáján. Az I Know What I Know rigmusai tetszenek. Kicsit olyasmi, mintha egy Men at Work-dal lenne (bár tőlük csak egy számot ismerek, szóval nem tudom, miért gondolom ezt). :D Jé, a többi dal is mind-mind különböző népi (karibi, afrikai stb.) motívumokkal operál. Ez elég szimpatikus kezdeményezés számomra. Jé, a You Can Call Me Al mekkora sláger, gyerekkoromban sokszor szólt a rádióban. A Homeless a capellája csodálatos. Jó kis lemez volt, bár közel sem érzem annyira erősnek, meghatározónak vagy kiemelkedőnek, amennyire elöl van. Izmos hatost ér csak.

B (6)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr388409204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása