2016. március 12. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

64. Various Artists – Phil Spector: Back to Mono (1958-1969) (1991)

various_artists-phil_spector-back_to_mono_1958-1969_300x300.jpg

Dönci

Ismét egy négy CD-s válogatás. Három és fél óra. Az utolsó lemez címei alapján karácsonyi lesz. Lássunk neki. Ezek 90%-ban olyan muzsikák, amelyeket magamtól eszembe nem jutna hallgatni, a háttérben azonban nem zavarnak. Nem hiszem, hogy nagyon sok megjegyzésem lenne. Természetesen egy rakás különböző filmből ismert sláger megtalálható a lemezeken, de stílusában nagyon összefolyik. Hm, összevetve az utolsó lemezt a 142. helyen állóval teljesen ugyanaz a dalsorrend. Ennek végképp nincs értelme a listán. Mindenesetre végig fogom hallgatni a fair play jegyében, de legalább eggyel alacsonyabb pontszámot kap majd az album, mint amúgy kapna. A harmadik lemez közepére már rendesen unom a stílust egyébként. És akkor meg is szavazom neki a négy pontot.

C+ (4)

Lepa

Amikor antológiákat kell hallgatni, mindig megbánom, hogy belevágtam ebbe a játékba. Nem fejtem ki többször, miért, na de 3 és fél óra már megint… Mondjuk a különböző előadók kicsit feldobják, viszont így végképp semmi keresnivalója a listán. CD1: A Ben E. King-féle Spanish Harlemet ismerem. A Pretty Little Angel Eyes Curtis Lee-től aranyos kis ős-rock-and-roll. Az Every Breath I Take érdekes módon megelőlegezi a Police Every Breath You Take-jét – nemcsak szövegileg. Az I Love How You Love Me kéjes bájolgása szinte zavarba ejtő. Jó sok Crystals-nóta van ezen az első CD-n (kiemelkedik közülük a Da Doo Ron Ron), amúgy nem szörnyű egyáltalán a lemez. Jó sok a házasodós szám is, manapság már nem írnak ilyet (The Boy I'm Gonna Marry; Not Too Young to Get Married). CD2: Ezen a lemezen rengeteg Ronettes-szám van, ami amúgy nem rossz, aranyosak ezek a csajegyüttesek. A Be My Baby-t a fél világ ismeri tőlük. Na meg a Baby, I Love You-t. A végére azért kicsit sok már belőlük is. CD3: Ez kezdődik a leggyengébben eddig: a férfi előadók uncsik, várni kell a csajokig (ismét a Ronettes személyében), míg lesz valami értékelhető. Amúgy nem értem a számsorrend koncepcióját: 3-4 szám ugyanattól az előadótól, aztán egy egy másiktól, megint 2 az előzőtől, 3 egy másiktól... lehet, hogy időrendben vannak a számok? Erről a lemezről csak a You Came, You Saw, You Conquered-öt emelném ki (persze a Ronettes az előadó). CD4: Ez egy karácsonyi lemez – nyilván átfedések vannak a korábban hallgatott A Christmas Gift for You from Philles Records válogatással. Szörnyű ez a lista. Amúgy most jókor jön ez, közeledik a karácsony. A legjobb ezen a lemezen az I Saw Mommy Kissing Santa Claus, a szövege miatt (az olvasó már kitalálhatta, hogy ez is Ronettes-szám). A zárás itt is Phil Spector ömlengése a Csendes éjre. Hát, nem tudom... Amúgy tűrhető válogatás volt, egész sok jó számmal.

B (6)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr928448544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása