2016. április 03. 00:42 - Az 500 legjobb album 2 arca

42. The Doors – The Doors (1967)

doors.png

Dönci

Prekoncepcióm, hogy az egyik legerősebb debütálólemezről van szó. A Break on Through nem véletlenül lett világsláger. Ráadásul 1967-ből eléggé előremutató a hangzás (és a punkos felfogás) is. A Soul Kitchen is egészen elképesztő. A The Crystal Ship pedig gyönyörű ballada, nem értem, miért nem lett iszonyatosan nagy sláger. Csodálatos a zongoratéma. Az Alabama Song ismét nagy kedvencem. A Light My Fire-t pedig szintén az is ismeri, aki nem akarja. Nem mellesleg fantasztikus darab az is. A Back Door Man is erős témákat feszeget szövegileg. Az End of the Night és a Take It as It Comes is kiváló, viszont a The End a zárlatban egészen elképesztő teljesítmény. Ez is 10-es lesz.

A+ (10)

The Doors Little Expert Achievement

Lepa

Egy nagyon híres nótával, a Break On Through-val kezd, ami meg is alapozza a hangulatot. Annak a kornak ez lehetett az egyik himnusza. Mai füllel demós a hangzása ezeknek a számoknak, de akkoriban keménynek, vadnak számítottak. A Soul Kitchen se rossz. A Crystal Ship nekem kicsit lagymatag, a „Huszadik századi róka” (utánaolvasok majd, mi köze a számnak a filmstúdióhoz) megint jó. A Light My Fire pedig talán a leghíresebb Doors-szám, külön története van (amire már nem emlékszem, de valami olyasmi, hogy senki nem hitt benne, mert túl hosszú volt, meg talán meg is vágták a szintiszólót a közepén, aztán mégis sláger lett belőle). Az End of the Night jó elszállós, egyébként a Quimby jut eszembe a hangszereléséről (de nem az énekhangról). A The End kicsit el van nyújtva: ilyen címmel azt hinnéd, közeledik az album vége, de közben 12 perces! Nem zavaró amúgy, meg van benne elég hullámzás ahhoz, hogy lekössön. Még fuckolás is van nagyobb mennyiségben. Hát, érdekes egy album.

A- (8)

The Doors Little Expert Achievement

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr198532350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása