2016. április 16. 00:29 - Az 500 legjobb album 2 arca

29. Led Zeppelin – Led Zeppelin (1969)

led-zeppelin-1-vinyl-album-cover-300x300.jpg

Lepa

Nem érdekel, mit mondanak a szomszédok, / Minden egyes nap szeretni foglak” – ennyi marad meg az első számból. Amúgy jó zeneileg, és a második se marad alább a lágyabb gitárhangzás ellenére. Az énekhang most valamiért bejön, pedig nem mindig szokott. A You Shook Me a hagyományosabb bluestémákat és az elengedhetetlen szájharmonikát hozza, rendben van teljesen, de nekem nem annyira vág az ízlésembe. A gitárszóló azért jó. A Dazed and Confused végén a nyögések nem rosszak, és utána az orgonaintró is tetszik a Your Time...-ban. Az (egyébként instrumentális) Black Mountain Side csodálatos. A Communication Breakdown gitárriffje meg híres. A legtöbb számban (pl. I Can't Quit You Baby) érződnek a blues alapok, csak meg vannak bolondítva az extravagáns énekkel, meg sokkal kidolgozottabb, a későbbi metált megelőlegező szólókkal. És mindegyik szám hoz valami újat, ami miatt elsőre megmarad. A zárás se rontja el az albumot. Ambiciózus alkotás.

A (9)

Led Zeppelin Medium Expert Achievement

Dönci

A Good Times, Bad Times riffje nagyon megkapó, és tök jó, hogy ilyen countryjellege is van. Az énekhang meg nagyon illik hozzá. Az elhalkulásért kár a végén. A Babe, I'm Gonna Leave You elég jól kezd az akusztikus gitárral, aztán a beindulós része se okoz csalódást. Szép harmóniákkal ügyeskednek. A You Shook Me bluesa viszont nem annyira bika (csak közepesen jó). A Dazed and Confused olyan, mint a címe sugallja, ugyanakkor kellőképpen hangulatos. A Your Time Is Gonna Come nem annyira jó, utána viszont a Black Mountain Side tetszik. Az ezt követő számok azonban csak úgy elmúlnak – mennek a szólók, hallatszik az ének, de igazából már nem köt le. Kár érte, mert elég jó felütése volt.

B+ (7)

Led Zeppelin Medium Expert Achievement; Virgin Listener Achievement

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr658589204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása