2016. április 28. 00:17 - Az 500 legjobb album 2 arca

17. Nirvana – Nevermind (1991)

nirvananevermindalbumcover.jpg

Lepa

A világ leghíresebb A oldal 1. száma talán ezen az albumon van. Aztán jó pár számig nem ad alább a szintből, bár ma már nehéz elvonatkoztatni a kulturális lenyomatától (azaz kultuszától). De tény, hogy zeneileg, hangulatilag is elemi erővel támad ez a lemez. A Drain You környékétől kezdve viszont nekem beunalmasodik az album (az említett szám fő akkordmenete hasonlít a Smells Like-ra amúgy). Ugyanazt érzem, mint mindig, amikor meghallgatom ezt a lemezt: a második fele nem tartja a szintet, ugyanakkor nehéz is lenne, az első 7 mind kegyetlen nagy klasszikus. Emiatt 10-es, de zeneileg csak 9 lenne.

A+ (10)

Nirvana Little Expert Achievement

Dönci

Ha meg kéne mondani, melyik volt a '90-es évek legfontosabb dala, azt mondanám, a Smells Like Teen Spirit. Nem a legjobb dal, nem a legjobb Nirvana-dal (ezen a lemezen se a legjobb dal szerintem), de kétséget kizáróan korszakalkotó. És valószínűleg ez a '90-es évek legfontosabb lemeze. Nem mellesleg az egyik leghíresebb gitárriff is ebből a dalból való. Ennyit elöljáróban. :D Az In Bloom óriási darab, és nagyon király videója van. :) A Come as You Are megint csak benne lehet a 100 leghíresebb riffben. És óriási szövege van szerintem. És legendás a rosszul belépő „memoria” vokál. A Breed lendülete óriási, a Lithium szövege pedig elképesztő. Az egész lemez tele van amúgy frusztrációval és dühvel, ugyanakkor olyan dallamok jönnek elő a félrehangolt gitárokból, hogy csak na. Ilyen üvöltésekre pedig azóta sem volt senki képes, mint Kurt. A Pollyban a „hurt yourslef” úgy hangzik, mint a „Kurt yourself”, ami elég vicces. A Territorial Pissing őrülete is csoda, a Drain You pedig minden idők 10 legjobb Nirvana-dalának egyike. Lehet, hogy Top 5-ös is. A Lounge Act viszont talán a kedvencem erről az albumról. A Stay Away végén a „God is gay” sor jelzője valószínűleg homoszexuális, semmint vidám értelemben használt. Az On a Plain ritmusa és refrénje csodálatos. A Something in the Way kiváló zárlata az albumnak. Az Endless Nameless bónuszát sosem tekintettem a tényleges lezárásnak (és szerintem eddig nem hallgattam meg ötnél többször életemben). Pedig amúgy hangulatos az is. Erre a lemezre hallgatás nélkül is 10-est adtam volna, hát még így.

A+ (10)

Proud Owner Achievement; Nirvana Little Expert Achievement

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr718663760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása