2016. május 10. 00:05 - Az 500 legjobb album 2 arca

5. The Beatles – Rubber Soul (1965)

rubber_soul.jpg

Lepa

Elértünk hát a top 5-höz is, és már csak három Bitlisz-album van hátra. A Drive My Car meggyőző kezdés, jók, a vokálharmóniák. A Norwegian Woodra ugyanez jellemző, csak az a tetejébe még szép is. A harmadik szám nem üt annyira, de nem is rossz, a Nowhere Man viszont megint nagyon királyos. Az album közepe felé a The Word és a Michelle is „kiemelkedő”, bár egy kiemelkedő albumon nehéz még jobban kiemelkedni. A Girl is csúcs. Ahogy az In My Life és a Wait is. De tényleg nincsenek is gyengébb számok az albumon, csont nélküli tízes. Szinte kedvem lenne azonnal még egyszer végighallgatni, de majd otthon, lemezről.

A+ (10)

Proud Owner Achievement; Similar Taste Achievement

Dönci

Sokszor emlegettem korábban ezt a lemezt. Nem is véletlenül, nem csak a zenekartól a(z egyik) kedvencem, de szerintem közel áll a világ legjobb albuma címhez. Meglátjuk, ma mennyire értékelem fel. A Drive My Car zeneileg is elég ügyes, a szövege meg egyszerűen zseniális. Óriási poénnal ér véget. Ha meg poénokról beszélünk, Lennon rákontráz McCartneyra a Norwegian Wooddal (csak az eggyel kegyetlenebb, de Lennon mindig radikálisabb volt szövegileg), arról már nem is beszélve, hogy a nyugati popzenében először tűnt fel szitár ebben a dalban. A You Won't See Me lálálázós vokáljai is mindig megvesznek maguknak. A Nowhere Man szövege és vokáljai is egészen fantasztikusak. A Think for Yourself sem filler egyáltalán, zeneileg később a The Doors csinált hasonló felvételeket. „Have you heard, the word is love” – éneklik, pedig '63 óta mindenki tudja, hogy „the bird is the word”. :D Mindenesetre az a dal is fergeteges, a szintiszóló meg tényleg a The Doorst megszégyenítő. Ó, a Michelle: McCartney kevés franciatudással is meggyőzi a nőket. :) A What Goes On countryja egészen új ízt ad a lemeznek (Ringo nem először énekel countryt a zenekar történetében). Viszont a kaparászós-csilingelős gitárok nagyon feldobják ezt a számot is. Illetve a szövege is kiemelkedő. A Girl balladája is kiváló. Újrahallgatva a dalokat, ez volt az a lemez, amin zeneileg és szövegileg is nagyot léptek előre a srácok. Az I'm Looking Through You refrénszerű szólója egészen fergeteges, és micsoda sor az, hogy „love has a nasty habit of disappearing overnight” – ekkora királyságra már jelzők sincsenek. Az In My Life meg kb. a legjobb szerelemes dal, ami csak létezik. Nálam biztosan Top 2-es (de lehet, hogy Top 1-es). A szöveg, a szóló, a vokálharmóniák, a kiállás a végén, minden a helyén van, egyszerűen tökéletes. Fú, a Wait is mennyire ügyes, egészen elkapja a hallgatót. Az a baj, hogy tényleg kifogytam a dicsérő jelzőkből, szóval csak annyit írok, hogy az If I Needed Someone és a Run for Your Life sem rontja el a tökéletes összképet. Lennon még utoljára odasóz egyet a hűtlen hölgyeknek. Kőkemény 10-es, meg is hallgatom újra még egyszer. Ja, ráadásul ez olyan lemez is, amelyet bármikor meghallgatok kétszer egymás után. Ezért is sorolom ennyire előre.

A+ (10)

Proud Owner Achievement; Similar Taste Achievement; Pedálember Achievement

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr358697168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása