2017. november 22. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

53. Sex Pistols – Anarchy in the U.K. (1976)

Lepa

Mekkora váltás az előző nótához képest – pedig csak tíz év telt el! Na persze a Sex Pistols pont azzal a céllal jött létre, hogy lesöpörjön az asztalról mindent, amit addig bevettnek, elfogadottnak vagy normaadónak tekintettek a popipar szereplői. Kimunkálatlan énektudás, semmi zenei virtuózkodás, csak a torzított gitár és a hihetetlenül szuggesztív előadásmód – na meg a botrányos szövegek. Mégis, én zeneileg is meghatározónak tartom őket, mert nem egy adott dal bonyolultsága számít, hanem az érzés, amit kiváltanak a hallgatóból – és a Sex Pistols szerintem ugyanazt hozza ki minden hallgatóból, függetlenül attól, hogy az tud-e angolul. Az a „Destroy” a szám végén önmagában korszakalkotó: egy nihilista ars poetica.

A+ (10)

Dönci

Kevés arcbavágóbb ars poetica létezik az „I am an Antichrist” kijelentésnél. Ráadásul sugallja, hogy nem csak egy van belőle. Hiába, a Sex Pistols elég felkavaró zenekar volt, nem csak a zenéjük miatt, vagy amiatt, amit stílusukban képviseltek, hanem a történetük/történelmük miatt is. Szóval jó kis társadalombírálós darab ez is, ami nagyjából szembe köpi azt, amit lehet.

A+ (10)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr6613304027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása