2017. december 10. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

35. The Doors – Light My Fire (1967)

Lepa

A Doorsnak talán ez a leghíresebb nótája, és valahol olvastam is, hogy abban az időben elég botrányos volt ez a rohadt hosszú szintiszóló a közepén, nagyon rá akarták beszélni őket a producerek, hogy rövidítsék le, de végül így maradt a szám – és legendás is lett (mondjuk kislemezen már 3 perc alattira vágták meg, szóval valamennyire azért beadták a derekukat). Az tény, hogy ma már senki se merne ilyet kiadni, de hát amúgy is annyira egyforma lett minden popszám, hogy szörnyű. Muszáj az undergroundba menekülnie az embernek, ha ilyesmit akar hallani – akkoriban szerencsére még nem annyira választódott szét a fősodor és az örömzene.

A (9)

Dönci

Ismét egy emblematikus felvétel. Reklámzene is volt. Mindenesetre az biztos, hogy ez is egy olyan darab, amely nélkül más lenne a popzene. Hiába prüntyi-prüntyi a szinti, valahogy mégis az egész teljesen atmoszférikussá emeli a dalt. Az sem zavar, hogy 7 percnél is hosszabb. Teljesen belefeledkezik az ember, és utazik a zenekarral mindenfelé. Korrekt 10 pontos.

A+ (10)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5613411133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása