2018. január 23. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

492. Pál Utcai Fiúk – Ha jön az álom... (1990)

puf.jpg

Dönci

Egy velem egykorú zenekar első lemeze ez. Az történt, hogy a rendszerváltás után feltűnt a kiadónak, hogy van egy zenekar, aki évek óta teltházas koncerteket ad, kazettákon terjed a demójuk ilyen-olyan másolatban, de nincs egy „normális” lemezük sem. Ezért hát leszerződtek. És micsoda első lemez ez! Király gitárszólók, jó fúvósok, férfi és női énekes, és mégsem annyira megfoghatatlan szövegvilág, mint néha az URH-nál meg a Beatrice-nél volt. Mivel azóta viszont ez a popularitás visszaszorult a klubérába, ráadásul kevésbé termékeny a zenekar, hiszen az elmúlt 20 évben két sorlemezt adtak csak ki, ezért a mai napig hallhatók koncertslágerek erről az albumról. Van itt is minden a lázadástól (Régi évek) a félelmetes világvége-hangulaton át (Vér és szerelem) a szerelmes balladáig (Csak úgy csinál). Máig „zenei karrierem” csúcspontjának számít, amikor egy paksi koncerten egy lánnyal együtt felhívtak a színpadra, hogy énekeljük el a Csak úgy csinált, közben pedig a „méltán világhíres” Tres Trogeros zenekar sakálvokálozott. Csodás pillanatok voltak nekem, a hallgatóságnak már nem biztos. :) A Nehéz idők talán a lemez legjobb dala (de ha koncertváltozatokról lenne szó, valószínűleg az Utolsó év nyerne). A személyes kedvencem azonban talán Az idegen. Sajnos azt csak ritkán játsszák, de olyankor mindig szívmelengető. Ezért is lesz ez a választott dalom (ne legyen már szegény ilyen elhanyagolt).

Ha csak egy számra van időd: Az idegen

Lepa

A Pál Utcai Fiúkban az a szerethető többek között, hogy a férfi énekes néha egy kicsit hamiskás, ez nagyon életszerűvé/koncertszerűvé teszi a számaikat. (A csajénekes hangja annyira nem tetszik.) Amúgy többféle hangulat váltakozik az albumon, a Vér és szerelem (zseniális szaxofonokkal megbolondított) sejtelmessége, sötétsége össze se vethető a nyitó Régi évek bulis lendületével. A bulis hangulatra jó példa még a Nehéz idők, biztos jó kis ereszdelahajam van rá a koncerteken. Egy-két szám (például a Hideg napok) nekem messze nem ér fel a legjobbakhoz, mint amilyen a mindenki által ismert Csak úgy csinál, de összességében egy elég kellemes és főleg változatos hallgatnivaló az egész lemez.

Ha csak egy számra van időd: Csak úgy csinál

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr4813589627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foky Barnabás 2018.01.25. 13:19:41

Imádom ezt a lemezt és P.U.F.-t Mindig megtud újulni és régi számokat is új ra játszani de régi hangzást megtartva..játsza ..

Foky Barnabás 2018.01.25. 13:23:47

A Csak úgy csinál-t a Felevad duó szokta játszani néha példáúl..

Az 500 legjobb album 2 arca 2018.01.25. 13:28:24

Kétségkívül szerethető zenekar, nem is véletlenül kerültek a listánkra (később is szó lesz még róluk). Örülünk, hogy tetszett a kis összefoglaló. Reméljük, jó volt (újra)hallgatni ezeket a dalokat. A Felevad duó feldolgozásáról nem tudtunk, úgyhogy köszönjük az információt. :)
süti beállítások módosítása