2018. január 31. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

484. Prosectura – Szép az élet?! (1993)

prosectura---szep-az-elet_300x300.jpg

Dönci

Akkor tegyünk egy nagy lépést a prosztó punk felé, és jegyezzük meg: aki komolyan veszi ezt a lemezt (meg nagyjából a Prosectura teljes munkásságát), annak valószínűleg elég problémás élete van. Viszont ne menjünk el amellett, hogy itt egy zenekar, aki a rendszerváltáskor elkezdett muzsikálni, és elképesztően vicces szövegekkel operált mindig, aminek az ízét az adja, hogy kimondják azt, amit a legsötetétebb gondolatbugyrokba zár el az ember, és nem félnek semmilyen tematikát érinteni. Hangszeres tudás és énektehetség híján abban utaznak, amiben viszont a(z egyik) legjobbak: polgárpukkasztásban és komolytalanságban. Ennek fényében született gyakorlatilag az összes felvétel.

Ha csak egy számra van időd: Lepke

Lepa

Lehet, hogy sok olvasónk (ha van egyáltalán sok olvasónk) meglepődik e Prosectura-album jelenlétén és helyezésén, hiszen pusztán zenei minőséget értékelve sokkal jobb albumok is szerepeltek már. Egy magyarul nem értő hallgatónak pedig elég nehéz lenne megmagyarázni az érdemeit. De minden albumot a maga kontextusában kell kezelni, és a Szép az élet?! egy nagyon jó korlenyomat a rendszerváltás utáni korai magyar punkról, annak is egy poénosabb képviselőjéről. A Prosectura erőssége ugyanis elsősorban a vicces szövegekben rejlik: bár a témaválasztás nagyon tipikus (karácsony, rendőrség, hagyj békén, új rendszer kritikája, régi rendszer kritikája), a frappáns megfogalmazás és a hülye rímek mókássá és szerethetővé teszik a dalszövegeket. A Milliomos liliomos a mai PC világban már biztos kiverné a biztosítékot, tiniként azonban viccesnek hangzott, de a többi szövegben is van egy jó nagy adag polgárpukkasztás. Ami a zenét illeti, a nagy példakép Ramones mellett szerintem a Toy Dolls volt a legnagyobb hatással a ’secturára, elég csak a Vörös Hadsereg szólóját meghallgatni, hogy erről megbizonyosodjunk. Mindezzel együtt a punkot nem szerető és nem értő hallgatók nem nagyon fogják tudni hova tenni. Azért vicces belegondolni, hogy serdülőként erre és ilyenekre bólogattunk a walkmannel.

Ha csak egy számra van időd: Szép az élet?!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr3913611373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása