2018. február 02. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

482. Bad Religion – Generator (1992)

 bad_religion_generator_300x300.jpg

Dönci

Kevés nagyobb felütés és jobb címadó dal létezik, mint a Bad Religion Generatorje. Igen, az elhalkulással együtt is. Sajnálatos módon a lemez többi dalának színvonala alacsonyabb, viszont így is meghatározó, lendületes, lázadó, minden, ami egy érett punk-rock zenekartól elvárható. Az eltelt bő egy évtized alatt a zeneiségük is fejlődött, így kifejezetten slágeres hangvételű album ez. És bár az első számnál jobb nem lesz, bőven akadnak rajta gyöngyszemek: No Direction, Tomorrow, Atomic Garden. Jók ezek a 2-3 perces, lendületes darabok. Mindenképpen megfülelendő.

Ha csak egy számra van időd: ha már ennyit áradoztam a Generatorről, legyen a Tomorrow, mert a címadót amúgy is mindenki meghallgatja, aki kíváncsi volt erre a cikkre. :)

Lepa

A Generatorben mint számban minden benne van, amit a Bad Religionben szeretni lehet: pörgős tempó, többszólamú ének, fogós dallam, magvas szövegvilág, sőt még a gitárok is kitesznek magukért (punkhoz képest), illetve a disszonáns leállásai még inkább kihangsúlyozzák az utánuk közvetkező fülbemászó refrént. A Generator mint album viszont nem ennyire tökéletes (még) – utána alkotott nagyobbat, egységesebben kiemelkedőt is a BR, de ez nem jelenti azt, hogy egy töltelékekkel felhígított, egyslágeres lemezről lenne szó. A No Direction, a Tomorrow vagy a The Answer például szintén kellemes hallgatnivaló, és a pár évvel későbbi, sokkal jobb hangzású és kicsit rádióbarátabb Bad Religiont előlegezi már meg. Ez egy legendás zenekar nem legendás albuma egy legendás címadó számmal. (Van róla egy fesztiválos koncertfelvétel a YouTube-on, amitől mindig borsódzik a hátam, nem tehetem meg, hogy ne tegyem ide: https://www.youtube.com/watch?v=gEl1xSPyOwA - nem véletlenül jár 5 millió megtekintés fölött.)

Ha csak egy számra van időd: Generator

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5213611419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása